Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Semineri

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça, "Birkaç yıl içerisinde KOBİ'lerimizin patent ve marka başvuru sayısını iki katına çıkarmak zorundayız" dedi.

Onatça, Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), TÜRKONFED, Doğu Karadeniz Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu ile Karadeniz Teknik Üniversitesince Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen "Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Semineri"nin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'de 2002 yılında sayısı bin 874'ü bulan patent başvuru sayısının 2012 yılında 11 bin 599'a, bin 784 olan tescil edilen patent sayısının ise 7 bin 816'ya ulaştığını belirtti.

Hem başvurulan hem de tescil edilen patent sayısında gözle görülür bir artış yaşandığını ama yine de yetersiz kaldığını ifade eden Onatça, "Birkaç yıl içerisinde KOBİ'lerimizin patent ve marka başvuru sayısını iki katına çıkarmak zorundayız" diye konuştu.

Onatça, iller bazında dağılıma bakıldığında sadece Ankara, Bursa, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Konya, Manisa, Tekirdağ gibi büyük illerde 100'ün üzerinde patent başvurusu yapıldığını, Muş, Siirt, Kars, Iğdır, Van gibi illerin ise yıllarca patent başvurusuyla tanışmadığını dile getirerek, "Buradan şu sonuca varabiliriz, orta gelir tuzağı, markalaşmanın önündeki en büyük engellerden biridir. Bölgesel kalkınma için gerekli mikro reformlar yapılmadıkça, ileri teknolojiye yönelik Ar-Ge ve inovasyon destekleri sağlanmadıkça bahsi geçen illerimiz gibi yoksulluk ve orta gelir tuzağındaki illerimiz tuzaktan kurtulamayacaklar" ifadelerini kullandı.
Onatça, 16 kentinden patent başvurusu dahi yapmamış Türkiye'nin, dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girmesinin zor olacağını da öne sürdü.
Fikri mülkiyet haklarının korunması konusunda da Türkiye'nin eksikleri bulunduğunu, bu yüzden yeterince doğrudan yabancı yatırımcı çekilemediğini savunan Onatça, Dünya Ekonomik Forumunca yayımlanan Küresel Rekabetçilik Raporu'nda Türkiye ile ilgili yer alan şu bilgileri verdi:
"Ülkemiz, 148 ülke arasında, küresel rekabet endeksi sıralamasında 44'üncü, kurumsallaşma endeksinde 56'ncı, fikri mülkiyet haklarının korunması açısından 74'üncü ve Ar-Ge harcamalarında 68'inci sırada yer alıyor. Rapordaki bu verileri dikkate aldığımızda, maalesef fikri mülkiyet haklarının korunması endeksinde 74'üncü sırada olduğumuzu görüyoruz. Bu durum yabancı yatırımcı için fikri hakların yeterince korunamadığı bir ülke izlenimine yol açmakta ve Türkiye'ye teknoloji transferi ve yatırım yapılmasına engel teşkil etmektedir. Doğrudan yabancı yatırımların gelmemesi ise kalkınmaya olumsuz yönde etki etmektedir."
Kaynak: AA