Suriyelilerin Kış Hazırlığı

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve kendi imkanlarıyla kiraladıkları evlerde kalan Suriyeliler, sobada yakmak için odun toplayıp, evlerinin yağmur ve soğuk geçiren bölümlerini onararak kışa hazırlanıyor.

Suriye'de 2,5 yılı aşkın süredir devam eden iç savaş nedeniyle yüz binlerce kişi ülkeyi terk etmek zorunda kaldı. Ülkeyi terk eden Suriyelilerin bir kısmı Türkiye ve komşu ülkelerdeki çadır kentlerde yaşamını sürdürürken, bir kısmı da kendi imkanlarıyla kiraladıkları evlerde hayata tutunmaya çalışıyor.
Hatay'ın sınıra yakın ilçelerinden Yayladağı'na gelen Suriyeliler, kısıtlı imkanlarla kiraladıkları çoğunluğu harabe evlerde yaşam mücadelesi veriyor. Kış gelmesiyle yaşam şartları daha da zorlaşan Suriyeliler, soğukla mücadele için hazırlık yapmaya gayret ediyor.
Çalı çırpı toplayıp, odun kesen Suriyeliler, evlerinin yağmur ve soğuk geçiren bölümlerini onararak soğuk kış günlerini sıcak geçirebilmenin çabasını veriyor.
Suriye'nin Lazkiye kentinden 1,5 yıl önce Türkiye'ye kaçan Ali Reşat, AA muhabirine, eşi ve 2 çocuğuyla ilçede kiraladıkları evde kaldıklarını söyledi.

Yayladağı'nda günübirlik işlere gidip, ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştığını ifade eden Reşat, havanın soğumaya başlamasıyla kaldıkları evin gerekli onarımını yapmaya başladığını kaydetti.

Çatı ve pencerelerdeki açık yerleri kartonla kapatarak soğuğa karşı önlem almaya çalıştıklarını belirten Reşat, mahalledeki komşularının da kendilerine kış için odun verdiğini söyledi.

Birçok Suriyeli ailenin harabe durumunda olan benzer evlerde kaldığını vurgulayan Reşat, çoğu çocuklu ailelerin, kış aylarını nasıl geçireceklerini düşündüğünü, bu konuda kendilerine yardım eden Türk halkına teşekkür ettiklerini belirtti.

- Suriye'de çadırlarda kalan yakınlarını düşünüyorlar
Anne, baba ve 4 kardeşiyle ilçedeki bir evde kalan Eyüp İsmail ise Türkiye'nin kendilerine kucak açması sayesinde ölüm korkusundan uzak uyuyabildiklerine sevindiğini dile getirdi.
Hayatta oldukları için her gün Allah'a şükrettiklerini belirten İsmail, "Bir şekilde Türkiye'ye kaçabilen Suriyeliler, yaşamlarını ölüm korkusu olmadan sürdürebiliyor. Asıl sıkıntıyı Suriye'de çadırlarda kalan aileler yaşıyor. Hava soğumaya başladı, bizler burada rahatız ancak Suriye'de çadırlarda kalanlar kışı nasıl geçirecek? Yakınlarımız orada. Kışın ne yapacağı bizi düşündürüyor" diye konuştu.

Kaynak: AA