Mağdurun yaşını üç yılda tespit edemediler

15 yaşındaki zihinsel engelli kıza tecavüzle suçlanan eski Ak Parti Ovacık İlçe Başkanı Çolak’ı serbest yargılayan mahkeme 3 yıllık dava sürecinde mağdur kızı yaş tespiti için 4 defa Adli Tıp’a gönderdi...

Mağdurun yaşını üç yılda tespit edemediler
Tunceli 'de eski Ak Parti Ovacık İlçe Başkanı Rıza Çolak 'ın 15 yaşındaki zihinsel engelli kız çocuğuna tecavüz girişiminde bulunduğu iddiasıyla yargılandığı davada, mahkeme, çocuğun yaşı hakkında 3 yıldır bir karara varamadı. Skandallar zincirinden oluşan yargı süreci şöyle gelişti:

Ovacık 'ta 9 Haziran 2010 'da, 15 yaşındaki zihinsel engelli kız çocuğuna otomobilinde tecavüz girişiminde bulunduğu iddiasıyla tutuklu yargılanan eski Ak Parti Ovacık İlçe Başkanı Rıza Çolak (54), 4 Mayıs 2011 'de tahliye edildi. Çolak 'ın tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılması Ovacık halkını ayağa kaldırdı.
Sanık avukatları duruşmada, “Dosya kapsamında mağdurenin zeka durumuna ilişkin hiçbir inceleme ve tespit yapılmamıştır. Yaşına yönelik kesin bir rapor bulunmamaktadır. Bu hususların tespiti, mağdurenin beyanlarına itibar edilip edilemeyeceğini belirleyecektir” dedi.

Tutuklamaya ret
Adli Tıp Kurumu 'nun 29 Şubat 2012 tarihli raporunda, kız çocuğunun ruh sağlığının bozulduğu belirtildi. Cinsel istismara maruz kalan kız çocuğunun avukatları, sanığın üst hadden cezalandırılmasını ve tutuklanmasını talep etti. Avukatların sanığın serbest bırakılmasından sonra her duruşma yinelediği tutuklama talebi, mahkeme tarafından reddedildi.

Şikâyeti çekti
Zihinsel engelli kız çocuğunun babası ise sanığın serbest bırakılmasından sonra şikâyetini geri çekti. 15. celsede şikâyetini geri çeken baba, duruşmada söz alarak, “Bana baskı yapıldı. Sanığa iftira atılmıştır” dedi. Mahkeme heyeti aynı duruşmada babaya, “Neden kızının namusuna ilişkin bir hususta sanık aleyhine ifade verdin” sorusunu yöneltti. Baba ise bu soruya, “Şikâyetçi değilim. Kızımın zekâsında bir problem yoktu. Baskı nedeniyle zekası bozuldu” yanıtını verdi.

Yaşı saptanamadı
Ege Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı, istismara maruz kalan kız çocuğunun 17 yaşında olduğuna dair 15 Ocak 2013 'te bir rapor düzenledi. Mahkeme heyeti, söz konusu raporda eksik hususların bulunduğunu belirterek, mağdurenin suç tarihindeki yaşının tespit edilmesi için Adli Tıp Kurumu 'ndan rapor talep etti. Mahkemeye henüz Adli Tıp 'tan rapor gelmediği için yargılama süresi uzadı. Kız çocuğu bu sürede 4 defa Adli Tıp 'a sevk edildi.

Yetersiz bulundu
Avukatlar, müvekkillerinin yeniden travma yaşadığını belirterek mahkemeye şikâyette bulundu. Aile, bir süre sonra baskılardan dolayı Ovacık 'ı terk ederek başka bir yere taşınmak zorunda kaldı. 13 Kasım 'da görülen son duruşmada, Ovacık Nüfus Müdürlüğü mahkemeye, kız çocuğunun 15 yaşında olduğunu gösteren bir belge gönderdi. Ancak mahkeme heyeti bu belgeyi, “tatmin edici” bulmadı. “Tutuklamanın bir tedbir olması” gerekçesiyle sanığın tutuklanması talebini reddeden mahkeme şimdi, yaş tespiti için Adli Tıp 'tan gelecek raporu bekliyor.