Baransu dosyasına terör soruşturması

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Baransu dosyasını Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesi uyarınca görevli İstanbul savcılığına gönderdi

Baransu dosyasına terör soruşturması
MGK kararını haber yapan Taraf gazetesinin yazarı Mehmet Baransu hakkında "Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken belgeleri açıklama" suçundan Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan soruşturmanın dosyası Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. Maddesi uyarınca görevli İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi. "Gülen'i bitirme kararı 2004'te MGK'da alındı" haberini yapan Baransu hakkında "Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken belgeleri açıklama", "Siyasal ve askeri casusluk", "Devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme" ve "Yasaklanan bilgileri açıklamak" suçlarından soruşturma açıldıı. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma, TMK'nın 10. maddesi gereğince özel yetkili savcılığa gönderildi. Soruşturma sonucu dava açılırsa Baransu'nun 26 yıldan 43 yıla kadar hapsi istenecek. Anadolu Cumhuriyet Savcısı Sıddık İlgar tarafından başlatılan soruşturmada, başsavcılığın yetki sınırları içerisinde olan Taraf gazetesinin 28 Kasım tarihli manşetinde Baransu imzalı "Gülen'i bitirme kararı 2004'te MGK'da alındı" başlıklı haber yer alıyor. Savcılık soruşturmasında Baransu'nun yayınlanması ve açıklanması kanunen yasak olan "25 Ağustos 2004 tarihli ve 481 sayılı Milli Güvenlik Kurulu kararını" yayınlamak ve açıklamak suretiyle TCK'nın 327, 328, 329 ve 336. maddelerinde yazılı olan "Devlet güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek ve açıklamak" ile "Yasaklanan bilgileri açıklamak" suçlarını işlediği iddia edildi. Soruşturmaya esas olan suçlarla ilgili soruşturma yapma görevinin Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesi uyarınca özel yetkili savcılıkta bulunması ve Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın görev alanına girmediği gerekçesiyle dosya İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi. Baransu hakkında dava açılırsa, "Devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etmek" suçundan 3 yıldan 8 yıla kadar, "Siyasal ve askeri casusluk" suçundan 15 yıldan 20 yıla kadar, "Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklama" suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar ve "Yasaklanan bilgileri açıklamak" suçundan da 3 yıldan 5 yıla kadar olmak üzere 26 yıldan 43 yıla kadar hapis cezası istemiyle özel yetkili mahkemede yargılanacak.

'ENGELLEME'
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Taraf gazetesi ile yazarı Mehmet Baransu hakkında yapılan suç duyuruları için, "iktidarın halktan gizlediği bazı gerçeklerin halk tarafından öğrenilmesini önlemeye yönelik" dedi.