İş Dünyasının Zirvesi Eskişehir’de Buluştu
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu’nun (TÜRKONFED) Girişim ve İş Dünyası Zirvelerinin 17'ncisi, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı’nın destekleriyle yapıldı.
Bir otelde düzenlenen zirveye, Vali Güngör Azim Tuna, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın, TÜRKONFED Genel Başkanı Süleyman Onatçı, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Genel Başkanı Muharrem Yılmaz, Eskişehir Sanayici ve İşadamları Derneği (ESİAD) Başkanı Aydın Bandırma ve çok sayıda davetli katıldı.
Programda konuşan Vali Tuna, 17’ncisi düzenlenen zirvenin çifte başkentlik heyecanı yaşayan Eskişehir’de yapılmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Yaşam kalitesi bakımından yaşanabilir iller arasında yer alan Eskişehir’in 2011-2012 yılları bazında değerlendirildiğinde ülkemizde girişimcilikte en başarılı üçüncü ili olduğunu söyleyen Vali Tuna, şunları kaydetti:
“Eskişehir; ‘İllerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması’ demek olan Kalkınma Bakanlığı ‘SEGE 2011’ çalışmasında 7. sıradadır. Bursa Eskişehir Bilecik kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından yapılan genel kalkınma endeksinde ise şehrimiz yine 7. sıradadır. Bu endeks; beşeri gelişmişlik, sosyo-kültürel gelişmişlik, ekonomik gelişmişlik, yenilikçilik, yaşam kalitesi ve erişilebilirlik gibi beş bileşeni kapsıyor. Tabi bunlar, ilimizin Türkiye’deki yeri bakımından önemli göstergelerdir. Ülkemizin; Cumhuriyetin 100’ncü yılına, 2023 vizyonuna odaklandığı bir sürecin içerisindeyiz. Kültür Başkentimizde Cumhuriyet’in 100. yılına yakışan bir gelişmeyi ve kalkınmayı hedefliyoruz. Ulusal önceliklerden hareketle yerel sorunlara, yerel odaklı çözümler üretme ve uygulama yoluna gitmeyi planlıyoruz. Bu bakımdan Girişim ve İş Dünyası Zirvelerinin çalışmalarımıza yön verecek önemli katkılar sunacağını düşünüyoruz. Ekonomi ve yatırımla ilgili çok değerli konuşmacıların yer aldığı zirve kapsamında düzenlenen panel etkinliği bilgi ve birikimimize değerli katkılar sunacaktır” dedi.
TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatçı ise, 2013 dünya ekonomisini değerlendirdiği konuşmasında, eğitim durumunun gelişmesine yönelik radikal adımların atılmasını ve Ar-Ge çalışmalarına büyük önem verilmesini istedi.
TÜSİAD Genel Başkanı Muharrem Yılmaz da, küresel ekonomik kriz yaşayan ülkelerin artık yavaş yavaş toparlanmaya başladığını söyledi.
Yılmaz, büyük firmaların çözüme yatırım yaptığını, Türkiye’deki istikrar ortamının devam ettiği sürece yatırımların da devam edeceğini kaydetti.
Konuşmaların ardından, Moderatörlüğünü Doç. Dr. Yılmaz Kılıçaslan’ın yaptığı “Türkiye Orta Gelir Tuzağından Nasıl Çıkar” adlı panel düzenlendi.