Deve Güreşleri Derneğinin Kadın Başkanı

Aydın'ın Çine ilçesinde otomobilini satarak aldığı deveyle müsabakalara katılan Elif Ayaz, başarılı sonuçların yanı sıra yıllardır bir araya gelemeyen deve sahiplerini kurucu başkanı olduğu derneğin çatısı altında topladı.

Ayaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin önemli gelenekleri arasında bulunan deve güreşlerine büyük merak duyduğunu, yıllarca çiçekçilik yaparak kazandığı parayla aldığı arabasını geçen yıl satıp bir deve almaya karar verdiğini söyledi.

Yazın özenle besleyip antrenman yaptırdığı devesiyle kışın güreş organizasyonlarına katıldığını belirten Ayaz, şu ana kadar başarılı sonuçlar elde ettiğini ifade etti.

Günümüzde erkeklerin yaptığı birçok işi artık kadınların da yapabildiğine işaret eden Ayaz, "Eşim ve oğlum en büyük destekçim. Devemize yaz boyunca özenle bakıp belirli saatlerde antrenman yaptırıyoruz. Kışın güreşlerin yapıldığı yerlere kamyonla götürerek müsabakalara katılıyoruz. Şu ana kadar birkaç kez güreşlere katıldık ve başarılı sonuçlar elde ettik. Kazandığımız her müsabaka sonrası mutluluğumuz da katlandı" diye konuştu.

- "Aileden birisi gibi"
Deve sahibi olmasının bazı komşuları ve akrabalarını şaşırttığını anlatan Ayaz, şöyle dedi:
"Deve beslediğimi, sokaklarda gezdirdiğimi, güreşlere katıldığımı gören komşularım, akrabalarım şaşırıyor. 'Korkmuyor musun? Biz yanına bile yaklaşamıyoruz' diyorlar. Kendilerine devenin çok uysal bir hayvan olduğunu, korkulacak bir şey olmadığını anlatmaya çalışıyorum. Bayanlar genellikle kedi, köpek besliyor. Ben köpekten korkuyorum ama deveden korkmuyorum. Hatta o da aileden birisi gibi oldu. 13 ve 16 yaşlarında 2 oğlum var. 10 yaşındaki deveyi evin en küçük oğlu gibi görüyor ve çocuklarımdan ayırmıyorum."
- Dernek kurup başkan oldu
Devesiyle güreşlere katılmaya başladıktan sonra ilçelerindeki dernek ihtiyacını görüp bu konudaki eksikliği de giderdiğini ifade eden Ayaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Güreşlere katılacağım zaman Aydın'da kurulu bulunan Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Federasyonu'na kayıt olmaya gittiğimde bana, 'Çine'de deve güreşleri derneği yok. Orada bir adam yok mu bu derneği kuracak?' dediler. Bu laf benim çok zoruma gitti. 'Bir adam yok ama bir kadın var. Bu derneği ben kuracağım' dedim. Çine Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneği'ni kurup başkanlık görevine seçildim. Şu anda Türkiye'de deve güreşleri derneği başkanı olan tek kadınım. Gelecek yıl dernek olarak Çine'de deve güreşi düzenlemeyi düşünüyorum."
- "Kendisiyle gurur duyuyoruz"
Öte yandan Elif Ayaz'ın eşi ve dernek başkan yardımcısı Mustafa Ayaz, devecilik kültürüne bağlılığı nedeniyle eşiyle gurur duyduğunu söyledi.

Ayaz, "Eşim deve sahibi olup güreşlere katılmaya başladı.

Bununla yetinmedi ilçemizdeki önemli bir eksikliği gidererek dernek kurdu. Türkiye'nin ilk kadın deve güreşleri derneği başkanı oldu. Kendisiyle gurur duyuyoruz. Her türlü girişiminde kendisinin destekçisiyiz" diye konuştu.

Kaynak: AA