Çankaya Yeşil Alan Çalışmasında Zirvede

Çankaya 2009 yılından itibaren sürdürdüğü yeşil alan çalışmasında zirve yaptı.

Çankayalının yeşil alan ve park beklentisini boşa çıkarmayan Çankaya Belediyesi, bu dönemde yerine getirmeyi hedeflediği çalışmaları tek tek hayata geçirdi.
Kasım ayı başında kent merkezine 10 dakikalık mesafede 90 bin m²’lik alanı Ankaralıların hizmetine açan Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Kasım ayı boyunca Berfo Ana, Kemal Sunal, Neşet Ertaş ve trafik eğitim parklarını da açarak, görev dönemi boyunca Çankaya’ya 1 milyon metrekare park ve rekreasyon alanı kazandırmış oldu.

Bunun dışında açılışı yapılamayan çok sayıda parkın daha tamamlandığını ve birçok parkın inşaat çalışmalarının sürdüğünü belirten Başkan Bülent Tanık, kentin asıl sahibinin kentliler olduğunu ve birlikte üreterek, paylaşarak ve katılarak yerel yönetimlerin güçleneceğini söyledi.

Tanık, “Halkımızla büyüttüğümüz Çankaya’yı halkımızın yararına şekillendirdik. Yeni Toplumcu Belediyecilik bizim insanı merkez alan anlayışla çalışmamız demekti. Başkentin kalbi olmayı hak eden bir ilçe olarak Çankaya’yı sokak sokak semt semt yeniden şekillendirdik, yeniledik. Günümüz anlayışıyla yeşile hasret bırakılan halkı, biz hiç olmasa Çankaya’da yeşile doyurmaya gayret ettik” dedi.

ÇANKAYA 101 YENİ PARKLA REKOR KIRDI
Altıncı yönetim dönemini yaşayan Çankaya Belediyesi, kuruluşundan itibaren yapılan yeşil alanların 30 yılda yapılanını 4,5 yılda gerçekleştirerek Çankaya’da bir rekora imza atmış oldu. Ranta ve betona teslim olmadan 2009 yılından beri her yıl artan sayıda ve planlı bir şekilde, yeşil alan ve park çalışmalarını sürdüren belediye, bu dönemde 101 yeni park yaptı.

Birçok mevcut parkı da baştan aşağı yeniledi. Kent dokusunun yoğunlaştığı bir ilçe olan Çankaya’da bir karış toprağı bile yeşil alan olarak kazandıran belediye, bu süreçte yeşil alanları rant kapısına dönüştürmeye çalışanlara karşı da büyük bir mücadele verdi. Çukurambar bölgesinde günler süren ve yargıya intikal eden Birlik Parkı için bölge halkı ile omuz omuza mücadele veren Başkan Bülent Tanık, hukuksuzca gasp edilen halk hakkının hukukla kazanılmasının rant anlayışına karşı en kati karşılık olduğunu söylemişti. Tanık, aynı bölgede yapımına başladığı Seğmen Çim Amfi Park alanı için gece gündüz mücadele vermiş ancak Büyükşehir Belediyesi’nin saldırıları sonucunda konuyu yargıya taşımıştı. Benzer şekilde aynı bölgede bir başka parkın yapımı da Büyükşehir tarafından bölge parkı ilanı nedeniyle engellenmişti. Bu iki parkın yapılacağı bölge, iki yıldır Büyükşehir Belediyesi'nin vaat ettiği parklarda yapılmadığı için yeşil alandan mahrum kalmış oldu. Oysa Çankaya Belediyesi tarafından vaat edilen parkların tamamına yakını bitirilerek halkın kullanımına açılmıştı.

ÖNEMLİ OLAYLAR VE KİŞİLERLE ŞEHİTLER DE ÇANKAYA’DA SİMGELEŞTİ
Kent mekanlarının insan öncelikli ve kamu yararı gözetilerek yapılandırılmasına özen gösteren Çankaya Belediyesi, ülke tarihine geçen kişi ve olayların da hafızalardan silinmemesi için çaba gösterdi. 2 Temmuz Anıt Parkı ve Berfo Ana Parkı ile yüreklere dokunan belediye, Kemal Sunal, Rıfat Ilgaz, Neşet Ertaş, Sabahattin Ali, Müşfik Kenter, Yıldız Kenter, Şükran Güngör, Meral-Yaman Okay, İlhan Selçuk gibi edebiyat ve sanat dünyasının değerli isimlerini Çankaya'daki parklara verdi. Görevi başında şehit düşen güvenlik görevlilerinin isimlerini de parklarında yaşatan Çankaya Belediyesi Kurtuluş Savaşı kahramanlarını unutturmamak için İnebolu Parkı’nı hizmete sundu. Belediye, 2013 yazına ve Türkiye tarihine damgasını vuran ‘Gezi Olayları’nda demokrasi adına verdikleri mücadeleyle halka mal olan Ethem Sarısülük, Abdullah Cömert, Ali İsmail Korkmaz, Ahmet Atakan ve Mehmet Ayvalıtaş isimlerini de Çankaya'da ölümsüzleştirdi

Kaynak: İHA