'Yerel ve Bölgesel Medya Buluşmaları' (2)

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "TRT Arapça kadar TRT 6 da çok faydalı yayınlar yapıyor. Biz bu kanalları propaganda kanalı gibi kullanmıyoruz" dedi.

Batman Kültür Merkezi'nde başlayan 25'inci Yerel ve Bölgesel Medya Buluşmaları kapsamında gerçekleştirilen "Çözüm Süreci ve Yerel Medya" konulu panelde moderatörlük yapan Arınç, TRT'nin her kanalının ayrı bir başarı öyküsü olduğunu söyledi.

"TRT Arapça kadar TRT 6 da çok faydalı yayınlar yapıyor. Biz bu kanalları propaganda kanalı gibi kullanmıyoruz" diyen Arınç, bunların temelde genel ve aile kanalları olduğunu belirtti.

Arınç, şöyle dedi:
"Yani bir insanın neye ihtiyacı varsa eşi ve çocukları ile rahatlıkla izleyebileceği, hem güleceği hem eğleneceği hem de bilgileneceği kanallar. Bu kanalları bu amaçla kurduk. Herkes dizilerimizi, haberlerimizi, spor başta olmak üzere bütün belgesellerimizi, dini programlarımızı ilgiyle takip ediyor. 'Karşı durmak veya devletin bir kanalıdır' diyerek karşı çıkmak da hamdolsun giderek yok oldu. Kurarken de o amaçla kurmamıştık. Şimdi hamdolsun başarı ile yoluna devam ediyor. Bu konuda yerel medya olarak da eleştirilerinizi, önerilerinizi bize iletebilirsiniz."
- "Yereli asla ihmal etmemiz gerekiyor"
TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin de yerel medyanın önemli olduğunu ancak evrensel düşünmek zorunda olduklarını söyledi.

Türkiye'deki dizilerin artık sadece Türkiye'de değil dünyada ilgi çektiğini belirten Şahin, şöyle konuştu:
"Ama yereli asla ihmal etmemiz gerekiyor. Eğer yereli ihmal edersek bu sefer bir sürü şeyi ıskalamış oluyoruz. Sektördeki itibarına bakıldığında da özellikle batıda ABD'de televizyonculukta sinema sektörünün beşiği sayılır. Artık kullanacakları malzeme kalmadı. Dikkat ederseniz Türkiye'deki diziler artık sadece Türkiye'de değil dünyada ilgi bulmaya başladı.

Bunu bir rüzgar gibi de düşünürseniz batıda çok fazla yağmur bırakacak bulutlar kalmadığı için bulutlar şu anda Türkiye'nin üzerinde geziyor. O yüzden bu fırsatı çok iyi değerlendirmemiz lazım. Tabi bunu yaparken de eğer tek tip bir mantıkla bakılacak olursa bir sürü şeyi kaçırırız."
TRT'6 nın kurulma aşamasında çok zorluklar çektiklerini anlatan Şahin, şunları kaydetti:
"Biz TRT 6'yı kurduğumuzda inanın o kadar güzel bir aks-i seda bıraktı ki insanlar Kürt olsun Türk olsun izliyor. Sadece Kürt kökenli olanların ya da Kürtçe bilenlerin izlediği kanal olmaktan çıktı. Meclise gelene kadar 2008'in hemen başında o günkü yönetim kurulu üyesi arkadaşlarımız Kürtçe kanalın kurulması gerekliliğini tartıştığımızda, 'Yasal bir zeminde olursa rahat ederiz, diğer türlü çok ciddi sıkıntılar yaşarız' demişlerdi. Farklı dillerde TRT'nin yayın yapması bir kanun maddesi olarak çalıştığımızda bazı milletvekillerinin buna karşı çıkmasını anladım ama yörenin milletvekillerinin ısrarla böyle bir kanalın kurulmasına karşı çıkmasını bir türlü anlayamamıştım. Tabi TRT 6'nın kurulması gerçekten de çok kolay olmadı. Çünkü bir zihinsel hazırlık gerektiriyordu. Bu zihinsel hazırlıklarla ilgili de TRT'de çalışan bazı arkadaşlar uzun süre direnç gösterdi. Kameraman arkadaşımız kamerayı çalıştırırken sıkıntı yaşattı, yahut kabullenemedi. Spiker yine bir başka şekilde sıkıntı yaşattı. Işıkçısı, sesçisi hatta haber üreteni... Şimdi geriye döndüğümüzde, 'İyi ki Allah insana unutkanlık gibi bir güzel hasleti vermiş, bunlar insan içinde kalsa herhalde dert sahibi olur' diye düşünüyorum."
- "TRT Türkiye'nin renkleri"
Şahin, TRT'nin Türkiye'nin renkleri olduğunu, bir renk cümbüşü oluşturduklarını vurgulayarak, bugün gelinen noktada TRT 6'nın yayınlarının sadece Diyarbakır, Batman, Şanlıurfa, Adıyaman ve Bitlis'te izlenmenin ötesinde zaman zaman Ankara ve İstanbul'da daha çok izlendiğini gördüklerinde başta şaşırdıklarını ancak şimdi alıştıklarını belirtti.

"Aslında TRT Türkiye'nin renkleri. Bu renk kavramı içerisinde renkli televizyonun ötesinde bir renk cümbüşü oluşturduğumuzu vurgulamak istiyorum" diyen Şahin, dünyaya 34 dilde yayın yaptıklarını belirtti.

Şahin, 15 televizyon kanalları olduğunu, bu 15 televizyonun Arapça yayın yapan kanalının 22 Arap ülkesinde yayın yaptığını anlatarak, şöyle konuştu:
"TRT 6 sanki Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yayın yapıyor gibi bir algı olabilir. Arap Sat uydusunu devreye koyduk. Çünkü Arap dünyasında da Kürt kökenli olan veya Kürtçe bilen insanların izlemesini kolaylaştıralım istedik. TRT'de çok kaliteli bir yayın politikası izliyoruz. Köy ve kasabalarda mikrofon uzatıp insanların düşüncesini alıyoruz. Sadece Kürtçenin Kurmanci lehçesinde yayın yapmıyor aynı zamanda Kürtçe'nin Soranice ve Zazaki lehçesinde de yayın yapıyoruz. Soranice yayın yaptığımızda canlı yayında Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Barzani'yi aynı karede buluşturduk. TRT'de yayınlanan Kürtçe diziler de çok ilgi görüyor. Ayrıca Kürtçe çizgi filmlerle çocuklar Kürtçe öğrendi. Onun için de sadece Kürtlerin Kürtçeyi öğrenmesinin dışında Kürtçe bilmeyen, Kürt kökenli olmayan insanların da Kürtçe öğrenmesine vesile olduk."
Şahin çözüm sürecine ilişkin, uzun süreçte TRT 6'nın çözüm sürecinin belki somut tek icraatı olduğunu vurgulayarak, bu konuda hem gurur duyduklarını hem de gecikmiş olmanın burukluğunu yaşadıklarını belirtti.

- BİK Genel Müdürü Mehmet Atalay
Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Mehmet Atalay ise Doğu'da çok iyi bir basının oluştuğunu ifade ederek, son bir ayın 20 gününü bölge illerinde geçirdiklerini söyledi.

BİK olarak, şube sayısını 12'den 36'ya çıkardıklarını anlatan Atalay, "Yurt içinde ve yurt dışında yayın yapan gazeteler birbirini destekleyen yayınlar yapıyor. Çözüm süreciyle Türkiye'deki gazeteler de bir dayanışma içerisinde oldu" dedi.

"Bugün konumuz çözüm süreci. Ülkemizde de basının baştan başa her tarafta dayanışma içinde olduğunu görüyoruz" diyen Atalay, şunları kaydetti:
"Ulusal basınımızda yer alan, herkesin ruhunu okşayan, içini kanatan ama bir o kadar da etkileyen, bir gencin, Sayın Başbakanımıza, 'Ben ölmek istemiyorum' dediği fotoğraf herkesin hafızalarında. Bu süreçte en fazla yayınlanan fotoğraf o. Sadece ulusal basınımız ya da yaygın medya ve televizyonlarımız değil yerel basınımız da çarşaf çarşaf haberlerle o fotoğrafı destekliyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın, 'Kürt meselesi ile terör meselesi farklı' ifadeleri ulusal basında yer aldığı gibi yerel basında da fazlasıyla yer alıyor. 'Çözüm süreci terörü bitirdi' gibi başlıklar da, 'Çözüm süreci ekonomik sıkıntıları bitirdi' başlıkları da ulusal basınımızda da fazlasıyla yer aldı."
(Bitti)
Kaynak: AA