Ttso Başkanı Hacısalihoğlu Açıklaması

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Arsin Organize Sanayi Bölgesi (OSB) önünde yapılması planlanan Doğu Karadeniz Yatırım Adası ve Endüstri Bölgesi'nin Trabzon'un ve bölgenin geleceği olduğunu söyledi.

Hacısalihoğlu, TTSO Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, TTSO'yu ziyaretinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunulan Lojistik Merkez, Doğu Karadeniz Yatırım Adası ve Endüstri Bölgesi hakkında bilgi verdi.
Başbakan Erdoğan'a, TTSO ziyaretinde sadece Trabzon adına değil bölge adına hazırlanan projeleri sunma imkanı bulduklarını ifade eden Hacısalihoğlu, "Başbakanımız Erdoğan, odamızın yanı sıra Valilik, Belediye, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ), Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) ve sivil toplum örgütlerinin el birliğiyle hazırladığı projelere destek verdi. Beraberinde geldiği beş bakana anında bu konularla ilgili talimatlarda bulundu" dedi.

Trabzon'a kurulması amaçlanan lojistik merkez konusunda bugüne kadar yaşanan gelişmeleri özetleyen Hacısalihoğlu, bu merkezin yeri konusunda Rize İyidere'de karar kılındığını ve bunun planlara işlendiğini ifade ederek, "İdealimiz Arsin OSB'nin önü idi. Çamburnu ve İyidere alternatifti. Önemli olan doğru kararların verilmesi idi. Bu projeye Trabzon olarak değil Doğu Karadeniz Bölgesi olarak bakmak gerekir" diye konuştu.

Hacısalihoğlu, Arsin OSB önünde bir başka proje hayata geçirmek istediklerini anlatarak, burada yapılmak istenen Doğu Karadeniz Yatırım Adası ve Endüstri Bölgesi projesini Başbakan Erdoğan'a sunduklarını, Erdoğan'ın da projeye destek verdiğini ifade etti.

Lojistiğin, endüstri bölgesiyle beraber düşünülmesi gerektiğini vurgulayan Hacısalihoğlu, Türkiye'de Trakya'da Tekirdağ, Akdeniz'de İçel, Karadeniz'de de Trabzon'a lojistik merkez kurulmasının ülke çıkarları açısından zorunluluk olduğuna dikkat çekti.
Hacısalihoğlu, Trabzon'daki lojistik merkezin Rusya Federasyonu, Karadeniz Havzası, Kafkaslar,Türki cumhuriyetler ve Orta Doğu hattında önemli bir merkez olacağını söyleyerek, "Bugün Afganistan'dan çekilen Almanya Ordusu Trabzon hattını kullanmaktadır. Bu, bölgenin lojistik gücünü göstermektedir. Uçakla Trabzon'a getirilen yükler buradan gemiler ile Almanya'ya ulaştırılmaktadır" diye konuştu.

21. yüzyılda lojistik kabiliyetin çok ön planda olacağını vurgulayan Hacısalihoğlu, taşımacılıkta özellikle hava ulaşımının da cazip hale geleceğini anlattı.
Lojistik merkez sayesinde bölgede ortalama 13 bin kişilik istihdam sağlanacağını, ihracata 7 milyar dolarlık katkı sağlanacağını, 3 milyar dolarlık ekonomik değer oluşacağını ifade eden Hacısalihoğlu, böylece uluslararası pazarda rekabetçi üstünlük sağlayacak olan Doğu Karadeniz'in bölgesel lojistik üs markası haline geleceğini kaydetti.

Hacısalihoğlu, Doğu Karadeniz Yatırım Adası ve Endüstri Bölgesi için de ilk hesaplamalara göre 16 milyon metre küp bir dolgu alanı ve ileride liman olarak kullanılabilecek bir alan oluşturulacağını ifade ederek, "Doğu Karadeniz Yatırım Adası ve Endüstri Bölgesi şehrimizin ve bölgemizin geleceğidir. Lojistik merkez ile birbirini tamamlayan projelerdir" dedi.

Kaynak: AA