Şuhut'ta Şap Karantinası

Afyonkarahisar'a bağlı Şuhut ilçesinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından, ilçe merkezinin 10 kilometre yarıçapındaki tüm köylerde küçük ve büyükbaş hayvan hareketlerinin şap virüsünün yayılmasını engellemek amacıyla yasaklandığı belirtildi.

Şuhut'ta Şap Karantinası

Başlatılan şap karantinası hakkında bir açıklama yapan ve ikinci bir duyuruya kadar küçük ve büyükbaş hayvan hareketlerinin yasaklandığını söyleyen Şuhut Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Tunçer, ilçede hayvan alım- satımlarının ve tüm hayvan giriş çıkışlarının yasaklandığını ve bu yasağa uymayan hayvan sahiplerine idari para cezası uygulanacağını kaydetti.

Tunçer, şap virüsünün ülkemizde görülen en yaygın hayvan hastalıklarından birisi olduğunu ve hayvandan hayvana geçtiğini ifade etti.

Şap hastalığının, hayvanlarda verimlilik kaybına, halsizliğe neden olduğunu; bunun buzağı, yeni doğan hayvanlarda ise ölümle sonuçlanabildiğini vurgulayan Tunçer, karantina sürecinin hastalık bulaşan son hayvanın tedavisinin ardından 1 ay geçmesiyle sona ereceğini belirtti.

Tunçer, şap karantinasının uzunca bir süre devam edeceğini kaydederek, şunları söyledi:
“Hastalığın önüne geçmek ve daha fazla yayılmamasını önlemek için böyle bir yasaklama kararı aldık. Konuyla ilgili olarak ekiplerimiz aşılama çalışmalarına başladı.

Gerekli tüm önlemler alınmış durumda. İlgili belde ve köy muhtarlarımız başta olmak üzere, tüm hayvan sahiplerine konuyla ilgili eğitim ve bilgilendirme çalışmalarımız da sürüyor.”
Kaynak: İHA