Sektördeki Paydaşlar, Akılcı İlaç İçin Biraraya Geldi

Akılcı ilaç uygulamasına ilişkin neler yapılabileceğini tartışmak üzere sağlık sektöründeki tüm paydaşlar, biraraya geldi.

Akılcı İlaç Kullanım ve ilaçta Güncel Sorunlar Sempozyumu ve Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) Çalıştayı, JW Marriott Hotel'de başladı.

Sempozyuma ve çalıştaya, ilgili bakanlıklar, firmalar ve meslek örgütleri gibi ilaç sektörünün tüm paydaşlarından temsilciler katıldı.

İlaç Bilincini Geliştirme ve Akılcı İlaç Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, açılışta yaptığı konuşmada, ilaç kullanımının insan yaşamında vazgeçilmez bir yer tuttuğunu belirterek, hergün tedavi seçeneklerinin ve yöntemlerinin değiştiğini- buna paralel olarak da yeni ilaçların geliştirildiğini söyledi.

Yeni bir ilaç geliştirmenin oldukça maliyetli, AR-GE çalışmalarının bütçesinin çok yüksek olduğunu vurgulayan Balık, tüm dünyada yaşlı nüfusun artışı ve sağlığa erişimin ulaşılabilir hale gelmesiyle birlikte ilaç tüketiminin de ciddi ölçüde arttığını ifade etti.

İlaçların yerli sanayii tarafından üretilebilmesinin önemli olduğunun altını çizen Balık, bunun için tüm paydaşların işbirliği içinde olması gerektiğini belirtti.

Balık, ilacın mutlaka doğru, dozunda ve zamanında kullanılması gerektiğini dile getirerek, bu şekilde hem gereksiz ilaç kullanımının önüne geçilebileceğini, hem israfın önlenebileceğini, hem de yanlış tedavi sonucu özellikle antibiyotiğe karşı direnç gelişmesinin engellenebileceğini kaydetti.

SUT'un da ülke ilaç politikalarına uygun hale getirilmesinin önemine değinen Balık, fiyatlandırmanın ilaca erişiminde sıkıntıya neden olamaması gerektiğini bildirdi.
Türkiye İlaç Sanayii Genel Sekreteri Kemalettin Akalın da akılcı ilaç kullanımında eğitimin şart olduğunun altını çizerek, özellikle sağlık personelinin akılcı ilaç konusunda iyi bir eğitim alması gerektiğini ifade etti.

Akalın, "Sağlık personelinin eğitimi çağdaş ve güncel olmalı. Akılcı ilaca yönelik eczacılıkta böyle bir ders yok. Tıp eğitiminde de aynı durum söz konusu" dedi.

Akalın, şu anda piyasada fiyatı 1 TL'nin altında olan çok sayıda ilaç bulunduğunu kaydederek, "Türkiye'de ilaç fiyatlarını düşürmekten ziyade, bulunabilirliği sağlanmalıdır. Önemli olan ilacın fiyatı değil erişilebilmesidir. O nedenle, fiyatı 1 TL olan bir ilacın bulunamıyorsa o en pahallı ilaçtır" değerlendirmesinde bulundu.
"En fazla sağlık hizmeti veren ülkeler arasında"
Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği Başkanı Güldem Berkman ise Türkiye'de sağlığa erişimin çok iyi bir seviyede olduğunun altını çizerek, "Türkiye, vatandaşına dünyada en fazla sağlık hizmeti veren ülkeler arasında yer alıyor" dedi.

İlaca erişiminde fiyatlandırma politikalarının ciddi sorun yarattığını vurgulayan Berkman, ilaçte geri ödeme sisteminde de sıkıntı yaşandığını söyledi.

İlaç Endüstrisi İşverenleri Başkanı Nezih Barut da sağlık hizmetlerinden faydalanabilmenin temel insan hakkı olduğunu, ilaca erişimin de bu kapsamda ele alınması gerektiğini bildirdi.
Türkiye'de gereksiz ve yanlış ilaç kullanım oranlarının yüksek olduğuna da dikkati çeken Barut, bunun bir halk sağlığı sorunu olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak da akılcı ilaç kullanımının ülke ekonomisine de katkı sağlayacağını kaydetti.

-"Akılcı ilaç, bütçenin sürdürülebilirliği açısından son derece önemlidir"
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Saim Kerman da akılcı ilacın sadece ekonomik anlamda tasarruf anlamına gelmediğini dile getirerek, ilaçta kalite ve erişimin de önemli olduğunu bildirdi.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Mustafa Kuruca ise Sağlıkta Dönüşüm ile önmeli çalışmalar yapıldığını belirterek, kurumlarının da kilit bir rol üstlendiğini söyledi.

Kuruca, "Akılcı ilaç, bütçenin sürdürülebilirliği açısından son derece önemlidir. İlacın etkileriyle ilgili hem doktorların hem eczacıların hastalara daha fazla bilgilenderme yapmasını gerektiğini düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.


Kaynak: AA