Muğla'da Köylülerden Kalker Ocağı Tepkisi

Dalaman'ın Kapukargın köyünde özel bir şirket tarafından yapılması planlanan kalker ocağı ve kırma eleme tesisine köylüler tepki gösterdi.

Projenin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı, Kapukargın köyü kahvehanesinde yapıldı. Toplantıya Dalaman Belediye Başkanı Sedat Yılmaz, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ÇED Şube Müdür Vekili Sami Salim, Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin, köylüler ve firma yetkilileri katıldı.

Toplantıda firma yetkilisi tesis hakkında köylülere bilgi vererek, bölgedeki mevcut 24,96 hektar alana sahip taş ocağının genişletilerek 85,35 hektara çıkarılacağını söyledi.

Kalkerin çıkarılmasında yer üstü üretim yöntemlerinden delme, patlatma metodu uygulanacağını anlatan firma yetkilisi, şunları kaydetti:
"Hazırlanacak ÇED raporunda patlatmaların miktarı, şiddeti, çevreye ne kadar taş fırlatacağı hesaplanacak. Yakında yerleşim yeri varsa mevzuatların izin verdiği ölçüde patlatma yapılacak. Buna göre gerekli tedbirler alınacak. Patlatma sırasında oluşacak toz ve gürültü için de gerekli mevzuat uygulanacak. Gerekiyorsa yollarda sulama çalışması yapılacak. Bu proje öncesinde çevreye etkiyi değerlendirme amacıyla bir deneme patlatması yapılacak. Çevrede yaşayan vatandaşların en az zarar göreceği şekilde çalışma yapılacak."
Salim ise projenin bakanlığın internet sitesinde yer aldığını, ÇED izin raporu tamamlanıncaya kadar yazılı müracaatların değerlendirmeye alınacağını söyledi.

Salim, rapor sürecinin her aşamasının askı edileceğini açıkladı.

Şahin ise Muğla'nın dünya çam balının ana vatanı olduğunu vurgulayarak, yapılması planlanan taş ocağının çam balının üretimini sağlayan böceği yok edeceğinin savundu.
Tesisten kaynaklanan toz bulutlarının çevreye, içme sularına zarar vereceğini ve arıları etkileyeceğini ileri süren Şahin, köylüler projeye onay verse bile Arıcılar Birliği olarak projenin yapılmasına karşı çıktıklarını ifade etti.

Toplantıya katılan köylüler ise daha az kapasitede çalışan mevcut taş ocağından zarar gördüklerini ifade ederek, "Yollarımız çok dar, iki arabanın geçmesi bile zor iken buradan iş makineleri nasıl geçecek. Evlerimiz bu alana çok yakın, duvarlarımız çatladı ve camlarımız kırıldı. Zeytinliklerimiz çok yakın. Ormanlık alan çok fazla. Projenin yapılmasını kesinlikle istemiyoruz" görüşünü dile getirdi.
Konuşmaların ardından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri, köylülerin projeye itiraz sebeplerini not aldı.
Kaynak: AA