Meü'de 'tarihin Belgelenmesinde Kısa Filmin Rolü'Konferansı

İçel Üniversitesi (MEÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi'nde, 'Tarihin Belgelenmesinde Kısa Filmin Rolü' adlı konferans düzenlendi.

Meü'de 'tarihin Belgelenmesinde Kısa Filmin Rolü'Konferansı

Konferansı, Batman Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Güzel Sanatlar Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. Sedat Cereci verdi. Cereci tarafından verilen konferansta tarihin belgelenmesinde belgesel filmin rolü ve önemi anlatıldı. Belgesel filmin çok yönlü tanımlarının yapıldığı konferansta, Anadolu coğrafyasında yaşayan uygarlıkların tanınmasında ve hafızalara kaydedilmesinde belgesel filmin önemine işaret edildi. Bilimin gereği olan belgeleme, sanatın gereği olan estetik ve filmin gereği olan kurguyu, belgesel filmin bir araya getirip bütünleştirdiği unsurlar olarak tanımlayan Cereci, zaman içinde yaşananların belgesel filmle birlikte yeniden yaratıldığını ve gelecek kuşaklara aktarıldığını ifade etti.

Sözlü tarihin belgesel sinema içerisindeki yerine de vurgu yapan Cereci, ülkemiz belgesel sinemacılığında Süha Arın isminin altını çizdi ve Arın'ın filmlerinden söz etti.

Konferans kapsamında ayrıca Cereci tarafından 2013 yılında çekilen ve Süryanileri anlatan 'Aynkehf'ten Aynvert'e' adlı belgesel film gösterildi. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşayan Süryanilerle Müslümanlar arasında 1915 yılında çıkan çatışmalar sırasında yörenin dini önderlerinden Şeyh Fethullah Efendi'nin binlerce Süryani'yi koruması altına alarak ölümden kurtarmasını ve barışı sağlamasını konu edinen filmin yapım süreci hakkında bilgi veren Cereci, gösterimin ardından film hakkında bir söyleşi yaptı.
Kaynak: İHA