Hüda-par’dan ‘dinleme’ İddiası

Hür Dava Partisi (Hüda-Par) Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yılmaz, geçtiğimiz günlerde düzenledikleri seminerde ortam dinlemesi aracı tespit ettiklerini, aracın içinde bulunan şahısların ise polis olduklarını öne sürdü.

Hüda-par’dan ‘dinleme’ İddiası

Hüda-Par Diyarbakır İl Başkanlığı’nda basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Yılmaz, farklı dönemlerde buldukları ‘böcek’ diye tabir edilen ortam dinleme cihazlarını basın mensuplarına gösterdi. Yılmaz, 2 Aralık 2012’de bir düğün salonunda partililerine yönelik seminer verdiklerini, bu sırada bir aracın içindeki şahısların üyelerini fotoğraf çekip kamera kaydına aldığını tespit ettiklerini söyledi.

Kişilere kim olduklarını ve ne yaptıklarını sorduklarını belirten Yılmaz, “Aracın içinde bulunanlar polis olduklarını ve görevde olduklarını beyan etmişler. Kimlik ibraz etmeleri istenmiş, herhangi bir kimlik ibraz etmemişlerdir. Şahıslar görevli olduklarına dair de bir belge ibraz etmemişlerdir. Çevrede bulananlar tarafından şahısların olay yerinden kaçmaları engellenmiş ve parti yetkililerine haber verilmiştir. Parti yetkilileri de bu kişiler hakkında işlem yapılması için 155’i arayarak, resmi polislerin olay yerine gelmelerini sağlamıştır. Resmi görevliler şüphelilerle görüştükten sonra ekip amiri bu şahısları tanıdığını, polis olduklarını belirtmiştir. Parti yetkililerinin şikayetçi olmaları ve konu ile ilgili tutanak tutulmasını talep etmelerine rağmen şahıslar hakkında herhangi bir işlem yapılmadan gitmelerine izin verilmiştir. Olay yerine gelen başka bir emniyet amiri, başlangıçta bu şüpheli şahısları tanımadığını, olay mahallinde şüpheli kimsenin bulunmaması nedeniyle işlem de yapamayacaklarını belirterek olayı kapatmak istemişlerdir. Parti yetkilileri resmi polis amirinin konuşmalarının kamera kaydının bulunduğunu ve şüphelilerin bu kişiler tarafından serbest bırakıldığının belirtilmesi üzerine olayı örtbas etmekten vazgeçmiş ve kabul etmek zorunda kalmıştır. Yasadışı dinleme yapan, üyelerimizi foto ve kamera ile kayda alıp fişleyen bu kişilerin polis oldukları kabul edilmiş fakat yasal işlem yapılmayarak serbest bırakılarak suça ortak olunmuştur” dedi.

“KOLLUĞUN HUKUKDIŞI UYGULAMALARINA YILLARDIR MARUZ KALMAKTAYIZ”
Kolluğun hukuk dışı uygulamalarına yıllardır maruz kaldıklarını öne süren Yılmaz, “Sürekli bunların komplolarına maruz kalmışız. STK’lara suç unsuru içeren CD, doküman bırakılarak sahte ihbar mektupları, e-mail gönderilerek ve yalancı gizli tanıklarla birçok insanımızın cezalandırılmasını sağlamışlardır. Batman’da parti tanıtım çalışması yapan üyelerimize yönelik saldırının faillerine karşı harekete geçmeyen polis, daha sonra o mahalde meydana gelen bir öldürme olayını sahte ihbar telefonları ve temin edilen yalancı tanık beyanı ile bir parti üyemiz tutuklanmıştır. Batman’daki ölüm olayını partimize yıkıp kendilerince hedef haline getirenler, bazı teşkilatlarımızın yöneticilerine gidip kendilerine suikast girişiminde bulunacağı istihbari bilgisi aldıklarını, kendilerini korumak için tedbir almaları gerektiğini söylemektedirler. Madem bu bilgi doğru ise o zaman neden saldırganları değil de bizleri takip edip dinliyorsunuz? Yoksa bu da kurulan tuzağın, oyunun bir parçası mı? Partimize karşı bu yasadışı dinleme ve kayda alıp dinleme çalışmaları yeni olmayıp, yıllardır değişik şekillerde yapılmaktadır. Telefonlarımız rutin olarak dinlenmektedir. Toplantılarımızın yapıldığı mekanlara böcek tabir edilen ortam dinleme cihazları yerleştirilmektedir. Toplantı ve etkinliklerimiz bu olayda da ortaya çıktığı gibi ortam ve dinleme cihazları ile dinlenmektedir Parti yetkililerimizin araçlarına dinleme cihazları yerleştirilmektedir. Birlikte çalıştıkları muhbirler, partimize üye olmaya göndermekte ve etkinliklerime katılarak sohbet etmeye çalışmaktadırlar. Bazı parti üyelerimiz baskı tehdit ve şantajlara muhbirliğe zorlanmaktadırlar” diye konuştu.

Aklındaki soruların devlet yetkilileri ve hükümet tarafından cevaplandırılmasını isteyen Yılmaz, şöyle devam etti:
“Devlet adına görev yapan kişilerin, yasal olan bir siyasi partiyi dinleme ve konuşmalarını kayda alma yetkisi var mıdır? Siyasi partilerin halkın girişine açık olan parti seminerlerine katılanları dinleme, kayda alma ve fişleme yetkisi var mıdır? Bu kişiler görevli değilse hangi yetkiye dayanarak dinleme yapıyorlar, görevli ise dinleme fişleme yetkisini hangi mahkemeden almışlar? KVK içine yerleştirilen ve yönetici konumuna gelen muhbirlerin bu saldırılardaki rolü nedir? MİT krizinde gezi olaylarında provokatörlük yaptıkları için batı illerinden bölgeye gönderilen görevliler ile hukuk dışı davranan kirli işlere karışan disiplinsiz davranışları nedeniyle bölgeye gönderilen görevlilerin bu saldırılarda ve yasa dışı işlerdeki rolü nedir?”
Yılmaz, böcekleri yerleştiren ve ortam dinlemesi yapanlara yönelik suç duyurusunda bulunduklarını sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA