Dışişleri Bakanı Davutoğlu Açıklaması

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "(Vize muafiyeti kararı) Hem Türkiye halkı hem Avrupa'daki Türkler ve Avrupa halkları için son derece hayırlı bir haber oldu" dedi.

Davutoğlu, Ukrayna ziyareti dönüşü Esenboğa Havaalanı'nda basın toplantısı düzenledi.

İki gün içinde Brüksel'de NATO, Avrupa Birliği (AB) ve Kiev'de Avrupa İşbirliği ve Güvenliği Teşkilatı (AGİT) kapsamında görüşmeler gerçekleştirdiğini belirten Davutoğlu, dün Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle ve İçişlerinden Sorumlu Üyesi Cecilia Malström ile ortak basın toplantısında açıkladığı vize muafiyeti ve Geri Kabul Anlaşması (GKA) kararının hem Türkiye ve Avrupa'daki Türkler hem Avrupa halkları için son derece hayırlı bir haber olduğunu söyledi.

Davutoğlu, şöyle konuştu:
"Hep arzu ettiğimiz mütekabiliyet içinde vize muafiyeti ve geri kabul anlaşması arasında kurduğumuz doğru ve sağlam irtibatlarla 16 Aralık'ta imzaların atılması ve sürecin resmen başlatılması konusunda son derece tarihi bir kararı almış olduk. Son bir iki paylaşılması gereken konu vardı, onu da ondan sonraki toplantımızda mutabakata ulaşacak şekilde çözüme kavuşturduk."
Davutoğlu, 16 Aralık'ta Ankara'da imzalanacak Geri Kabul Anlaşması ile resmi sürecin başlayacağını belirterek, Geri Kabul Anlaşması'na ilişkin ek bir yükümlülük olmayacağını, bu sene çıkarılan Yabancılar Kanunu'nun konuyla ilgili zaten yol haritasını önemli ölçüde karşıladığını ifade etti ve şunları söyledi:
"Üçüncü ülke vatandaşları ile ilgili ek bir yükümlülük almaksızın üç yıl Türkiye- AB arasında özellikle geri kabul konusunda altyapının güçlendirilmesi ve ortak bir çerçevede geri kabul külfetinin paylaşılması da olmak üzere işbirliği öngörüyoruz. Sonrasında da 6 aylık pilot uygulama neticesinde vatandaşlarımıza on yıllardır beklenen sonuca ulaşılmış olacak ve vizesiz tüm Avrupa ülkelerine seyahat olacak. Türk halkı asırlardır Avrupa'nın ayrılmaz asli unsurudur, bu kararla birlikte bu bağ gittikçe güçlenerek devam edecek."
Davutoğlu, ayrıca Brüksel'de AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile Türkiye-AB arasındaki stratejik diyalog mekanizmasının yeniden toplanması ve diğer ortak ilgili alanına giren konuları istişare ettiklerini belirtti ve büyük ölçüde kendisinin son İran ziyaretinde edindiği intibalar da dahil olmak üzere İran ile P5 artı 1 görüşmelerini ele aldıklarını aktardı.
NATO Dışişleri Bakanları toplantısında 3-5 Eylül 2014'teki zirvenin hazırlıklarının konuşulduğunu söyleyen Davutoğlu, NATO ve Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücü'nün (ISAF) Afganistan'dan 2014'te çekilecek olması nedeniyle kritik bir yılın içine girildiğini ifade ederek, "ISAF konusundaki gelişmeleri tüm bakanların katılımıyla Afganistanlı kardeşlerimizle birlikte ele aldık" dedi.

Davutoğlu, NATO toplantıları marjında da ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin yanı sıra Gürcistan ve Moğolistanlı mevkidaşlarıyla da detaylı görüşmeler yapma imkanı bulduğunu dile getirdi.
-AGİT temasları
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Kiev'de AGİT toplantısı dışında Ukrayna, Finlandiya, İzlanda, Sırbistan, İsviçre, Azerbaycan, Rusya dışişleri bakanları ve BM Genel Sekreter Yardımcısı Jeffrey Feltmen ile görüştüğünü söyledi.

Azerbaycan ve Türkmenistan'ın dışişleri bakanlarıyla üçlü görüşme esnasında Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan, Türkiye-Azerbaycan-İran mekanizmalarına paralel olarak Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan üçlü mekanizması kurulmasına karar verildiğini bildiren Davutoğlu, "İlk toplantıyı Türkemistan'da yapmamızın mümkün olacağını düşünüyorum" dedi.

-Metin Turan'ın tutuksuz yargılanması
Mısır'da, Rabia katliamı sonrasında protestoları takibi sırasında sığındığı camide tutuklanan TRT Muhabiri Metin Turan'ın tutuksuz yargılanmasına karar verilmesiyle ilgili de Davutoğlu, "Ümit ediyoruz ki önümüzdeki 48 saat içinde serbest bırakılması mümkün olacak. Kendisi ve ailesine geçmiş olsun diyorum" dedi.

(Sürecek)
Kaynak: AA