Aydın'da Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi İçin Projeler Hazırlandı

Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nde Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi ve Mevcut Sorunlarının Çözümü konulu toplantı gerçekleştirildi.

Aydın'da Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi İçin Projeler Hazırlandı

Aydın'da koyun ve keçi yetiştiriciliği yapan işletmelerin gereksinim duyduğu damızlık koç ve teke sorunun çözümü için Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Aydın İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği öncülüğünde, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyeleri, Ziraat Fakültesi Öğretim Üyeleri ile Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden öğretim üyelerinin oluşturdukları proje kapsamında Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal’ın ev sahipliğinde bir araya gelindi.

ADÜ Veterinerlik Fakültesi Dölerme ve Suni Tohumlama Anabilim Dalından görevli Doç. Dr. İlker Serin’in üstlendiği proje ekibinde, Veterinerlik Fakültesi Dölerme ve Suni Tohumlama Anabilim Dalında görevli Prof. Dr. Melih Aksoy ve Doç. Dr. Ahmet Ceylan, Ziraat Fakültesi Zooteknist Bölümünden Prof. Dr. Tufan Altın, Prof. Dr. Kadir Kızılkaya ve Doç. Dr. Murat Yılmaz, Ziraat Fakültesi Biyoteknoloji Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Ferhat Kiremit, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zooteknist Bölümünden Prof. Dr. Turgay Taşkın, Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden Ziraat Mühendisi Zooteknist İbrahim Özmen, Aydın İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği personeli Ziraat Mühendisi Zooteknist Özlem Adıgüzel ve Ziraat Mühendisi Zooteknist Orçun Oruçoğlu’ndan oluşan ekip tarafından yürütülecek.

Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, "Türkiye genelinde olduğu gibi Aydın'da da koyun ve keçi yetiştiricilerinin en önemli sorunu yeterli sayıda nitelikli damızlık koç ve teke temin edilememesidir. Hastalıklardan arî damızlık erkek materyal temini, küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin en büyük sorunlarından biridir. Bu çalışmanın ilimiz küçükbaş hayvan yetiştiriciliği için hayırlı olacağı inancındayız. İl Müdürlüğümüz öncülüğünde Veterinerlik Fakültesi ile Ziraat Fakültesi’nden alanlarında uzman hocalardan oluşan akademik ve teknik bir kadroya sahibiz. Bu proje ile ilimiz küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin geliştirilmesi ve mevcut sorunlarının çözümü bakımından önemli ve örnek bir proje olacağı düşüncesindeyiz. Proje bir altyapı projesi olup süreç içerisinde geliştirilecek. Bu sayede mümkün olduğu kadar fazla sayıda işletme için damızlık koç ve teke temininde kolaylık sağlanacak” dedi.

Aydın İl Özel İdaresi tarafından maddi olarak desteklenen Koç-Teke Deposu Oluşturma, Suni Tohumlama Uygulaması İle Damızlık Koç-Teke Gereksiniminin Karşılanması adlı proje, 2014 yılında uygulamaya geçecek.
Kaynak: İHA