Uluslararası Zeytin Konseyi Dönem Başkanlığı Türkiye’ye Geçiyor

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, “Uluslararası Zeytin Konseyi Anlaşması’nın 31 Mart 2014 tarihinde sona ermesi ve 1 Mayıs 2014 tarihinde Uluslararası Zeytin Konseyi dönem başkanlığının Türkiye’ye geçiyor olması nedeniyle 2014 yılı Türkiye açısından oldukça önemli” dedi.


Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Metin, dünya zeytin ve zeytinyağında kalite, standart ve ticarete yön veren Uluslararası Zeytin Konseyi (UZK) dönem başkanlığının Türkiye’ye devredilmesi öncesinde beraberindeki heyetle birlikte İspanya’da bir dizi temaslarda bulundu. Heyette Müsteşar Yardımcısı Neşet Akkoç ve Kooperatifçilik Genel Müdürü İsmail Kalender de yer aldı. Beraberindeki heyetle birlikte Madrid Büyükelçisi Ayşe Sinirlioğlu ile bir araya gelen Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, son dönemde zeytin ve zeytinyağında artan üretim ve ihracatın sonucu olarak ülkemizin önemli bir aktör olduğunu, 2023 yılında 500 milyar dolar olan ihracat hedefimize bu sektörün de önemli katkı yapacağına inandığını söyledi.

Metin, Uluslararası Zeytin Konseyi Anlaşması’nın 31 Mart 2014 tarihinde sona ermesi ve 1 Mayıs 2014 tarihinde UZK dönem başkanlığının Türkiye’ye geçiyor olması nedeniyle 2014 yılının Türkiye açısından önemli olduğunu vurguladı

Temasları kapsamında Madrid Ticaret Müşavirliği’nde Türk işadamlarıyla da bir araya gelen Metin, İspanya’da faaliyet gösteren işadamlarının yaşadıkları sorunlar ile ticaret hacminin artırılmasına yönelik görüş alışverişinde bulundu. Metin, iş dünyası ile olan ilişkilere özel önem verdiklerini ve istişareyle sorunları çözmeye çalıştıklarını anlattı.

Bakan Yardımcısı Metin, ziyaretlerine İspanya’nın en büyük kooperatif ve iş dünyası sivil toplum örgütü olan İspanya Sosyal Ekonomisi İş Konfederasyonu (CEPES) ile devam etti. Burada bir konuşma yapan Metin, İspanya’nın kendimizi çok yakın hissettiğimiz, ortak sınırımız olmasa da komşumuz olarak kabul ettiğimiz bir ülke olduğunu anlattı. Metin, iki ülke arasında her alanda işbirliğinin gelişerek devam ettiğine işaret ederek, iş dünyasının da desteği ile ekonomik alandaki işbirliğinin üst düzeylere ulaştırılmasının önemli hedefler arasında olduğunu belirtti.

Türkiye’nin 1863 yılında memleket sandıkları ile başlayan tarihsel bir kooperatifçilik geçmişine sahip olduğuna değinen Bakan Yardımcısı Metin, kooperatifçiliği sadece ekonomik bir aktör olarak değil aynı zamanda kültürümüzün de bir parçası olarak gördüğümüze dikkat çekti. 2012 Uluslararası Kooperatifler Yılı’nda yürürlüğe konulan Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı ile belirledikleri yeni kooperatifçilik politikaları çerçevesinde kooperatiflerin ekonominin farklı sektörlerinde faaliyet göstermesi yönündeki çalışmaların sürdürüldüğünü belirten Metin, strateji ile ülke kooperatifçiliğini gerek hukuki, gerekse sosyo-ekonomik alanda modern bir seviyeye ulaştırmayı hedeflediklerini ifade etti.

Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi kapsamında dünyadaki başarılı kooperatifler ile işbirliğinin geliştirilmesi ile kooperatifçilik potansiyeli yüksek yeni alanlarda kooperatif kurulması ve geliştirilmesine yönelik özendirici çalışmalar yürütüldüğünü anlatan Bakan Yardımcısı Metin, özellikle enerji, sağlık, eğitim, sigorta sektörlerinde de kooperatif işletme modeliyle faaliyette bulunan kooperatif sayısının artırılmasının önemli olduğunu vurguladı. Enerji, sağlık, eğitim ve sigorta alanlarında ana sözleşme çalışmaları yapıldığını anlatan Metin, söz konusu alanlar ile istihdam kooperatifçiliği alanında İspanya ile işbirliği geliştirmek istediklerini söyledi.


Türkiye’nin Uluslararası Zeytin Konseyi’ne üyeliği kapsamında delegasyon başkanlığı görevi ile ülke içi koordinasyon faaliyetlerini kapsamında 25-26 Kasım 2013 tarihlerinde UZK Yeni Anlaşma Çalışma Grubu 3. Toplantısı, 27 Kasım 2013 tarihinde Ekonomi ve Tanıtım Komitesi toplantıları, 28 Kasım 2013 tarihinde Teknik ve Mali Komite toplantıları, 29-30 Kasım 2013 tarihlerinde UZK 101. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi.


Kaynak: İHA