'Hayvansal Atık Yönetimi' ve 'Çevre Alanında Ortak İkili İşbirliği' Semineri

Vali İbrahim Halil Çomaktekin, hayvansal atıkların tarım ve enerji üretiminde kullanılması gerektiğini söyledi.

Çomaktekin, Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Hayvansal Atık Yönetimi" ve "Çevre Alanında Ortak İkili İşbirliği" seminerine katıldı.

Seminerde, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Kasap, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi ve Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nin yürüttüğü "Hayvansal Atık Yönetimi" ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Federal Alman Çevre, Doğa Koruma Nükleer Güvenlik Bakanlığı arasındaki "Çevre Alanında Ortak İkili İşbirliği" konularında sunum yaptı.
Sunumun ardından bir konuşma yapan Vali Çomaktekin, hayvancılık sektörünün Amasya'da yoğun olduğunu belirterek, "Özellikle Suluova ilçemizde hayvancılık önemli bir geçim sektörü. Hayvancılıktan kaynaklanan Tersakan Çayı'nın kirlendiği, dolayısıyla Tersakan kaynaklı Yeşilırmak Havzasındaki canlıların zarar gördüğü ve Yeşilırmak'ın kirlendiği tespitleri var" dedi.

Hayvancılık yaparken çevresel etkilerin de dikkate alınması gerektiğine işaret eden Çomaktekin, şöyle devam etti:
"Bu anlamda üniversitelerimizde güzel çalışmalar var, Türk-Alman Biyogaz projesi var. Fakat bu alanda yapılması gereken daha çok fazla çalışma var. Hayvan atığı büyük bir katma değer oluşturacak çok önemli bir ham madde. Bu atıkları tarlamızda ve enerji üretiminde kullanabiliriz. Bunları kazanca çevireceğiz ve bunu yaparken de yeraltı sularımızı koruyacağız. Bu konunun entegre bir şekilde düşünülüp projelendirilmesi ve ortaya çıkabilecek çevre zararlarını yok etme adına yoğun bir çalışma içinde olmamız lazım. Hayvansal atıkları tarım ve enerji üretiminde kullanmalıyız."
Semineri, Suluova Kaymakamı Hayati Taşdan, Suluova Belediye Başkanı Mahmut Boz, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat, akademisyenler ve ilgililer dinledi.

Kaynak: AA