Dü’de Yabancı Dil Öğretiminde Yeni Yaklaşımlar Tartışıldı
Dicle Üniversitesi (DÜ), Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Letonya Latvijas Lauksaımnıecibas Üniversitesi ile ortaklaşa ‘Türkiye ve Letonya’da dil öğretiminde yeni yaklaşımlar’ isimli proje hazırlandı.
DÜ Kongre Merkezi’nde projenin tanıtım toplantısı yapıldı. Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren DÜ Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Yücel, iletişimi sağlayan en önemli unsurun dil olduğuna dikkat çekerek, ne kadar çok dil bilinirse iş hayatında o kadar başarılı olunacağını ifade etti.
Türkiye’de en önemli sorunun konuşamamak sorunu olduğunu aktaran Prof. Dr. Yücel, “Günümüz iş hayatında iyi bir kariyere sahip olabilmek için iletişim kanallarının açık olması gerektiğini hepimiz biliyoruz. İletişimi sağlayan en önemli unsur ise dildir. Ne kadar çok dil biliyorsak iş hayatında şansımız o kadar yüksek olacaktır. Ülkemizde yabancı dil ile ilgili en önemli sorun öğrencilerimizin konuşulanı anlayabiliyor fakat cevap veremiyor olmalarıdır” dedi.
Dilin bir amaç değil araç olduğunu anlatan Prof. Dr. Yücel, yabancı dil eğitiminde sınıfta sadece o dilin konuşulması gerektiğini aktardı. Prof. Dr. Yücel, “Bu bağlamda dikkat edilmesi gereken en önemli konu yabancı dil eğitimi Türkçe konuşulmadan verilmelidir. Dilin bir amaç değil araç olduğunu unutmamak kaydıyla uluslararası gelişmeleri takip ve etmek ve öğretmen eğitimindeki gelişmeleri karşılaştırmak için gerekli fikirleri üretmek zorundayız” diye konuştu.
Ardından söz alan Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Hadi Ağırbaş, dilin öğretilememesinin gerekçelerinin eğitimciler tarafından iyi tespit edilmesi gerektiğini aktararak, bu gerekçeleri ortadankaldırmak adına çalışmalar yapmak zorunda olduklarını kaydetti.
Daha sonra İngiltere Open Üniversitesi’nden Prof. RegineHampel ve İspanya Universitat Oberta de Catalunya’dan Joseph Hopkins ile telekonferans yöntemi ile bağlantı kurularak dil öğretiminde yaklaşımlar tartışıldı.