'Ulutek Yazılım Vadisi Projesi' Yürütme Kurulu Toplantısı

Bursa Valisi Münir Karaloğlu, yazılımın çok önemli olduğunu ifade ederek, "Donatıyı üretmiş olmanız, donatının sizin olduğu anlamına gelmiyor. Bunun en güzel örneği; F16 uçaklarını ürettik, zannettik ki uçaklarımız var. Sonra uçakları uçurduk, baktık ki bizim uçaklar ne dost tanıyor ne düşman tanıyor. Çünkü onların yazılımı başka bir ülkenin dost ve düşmanına göre yazılmıştı" dedi.

Karaloğlu, kentte bir otelde düzenlenen Uludağ Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi (ULUTEK) Yazılım Vadisi Projesi Yürütme Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, bilişimin, insan ve insan-devlet ilişkilerini, alışveriş alışkanlıklarını, ticaret yapma ve ülkelerin savunma biçimlerini derinden etkileyen bir sektör olduğuna dikkati çekti.
"Bu çağda, devlet olarak gelecekte varlığınızı sürdürmek istiyorsanız, bilişim sektörünün sadece tüketicisi değil, aynı zamanda üreticisi olmak zorundayız" diyen Karaloğlu, projeyi desteklediğini vurguladı.
Karaloğlu, Bursa sanayisinin artık dönüşmesi, katma değeri yüksek ürünler üretmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Yazılım çok önemli. Donatıyı üretmiş olmanız, donatının sizin olduğu anlamına gelmiyor. Bunun en güzel örneği; F16 uçaklarını ürettik, zannettik ki uçaklarımız var. Sonra uçakları uçurduk, baktık ki bizim uçaklar ne dost tanıyor ne düşman tanıyor. Çünkü onların yazılımı başka bir ülkenin dost ve düşmanına göre yazılmıştı. Aynı sıkıntı işte milli gemide de var, MİLGEM'de de var. Radar sistemlerinizi üretirsiniz ama orada eğer dost ve düşman tanımlarını siz koymadıysanız, başka bir ülkenin yazılımını kullanırsanız, başka bir ülkenin dost ve düşmanı sizin dost ve düşmanınız olur. Yazılım Kongresinde, 'Yazılım aynı zamanda bir milli güvenlik meselesidir' demiştim. Bunu çok bilinçli olarak kullanmıştım. Gerçekten de yazılım aynı zamanda çok önemli bir milli güvenlik meselesidir. Onun için mutlaka milli yazılımı oluşturmamız lazım. Sadece sanayide, savunmada değil her sektörde milli yazılım firmalarımızın oluşması lazım ve hem kamunun hem yerli sanayicinin de milli yazılım firmalarımıza destek olması lazım."
Uludağ Üniversitesi (UÜ) Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek de ULUTEK'te şu anda 100'e yakın Ar-Ge şirketinin faaliyet gösterdiğini, 700 Ar-Ge personelinin görev yaptığını ve doluluk oranının yüzde 95'leri bulduğunu belirtti.

Dilek, ULUTEK'te yazılım şirketleri için bir cazibe alanı ve bir kümelenme merkezi oluşturulmaya çalışıldığını ifade ederek, projenin başarılı olacağına inandığını söyledi.


- BİSİAD Başkanı Akın
Bilişim Sektörü İş Adamları Derneği (BİSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akın da Bursa Valiliği öncülüğünde Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İl Müdürlüğü, UÜ, Bursa Ticaret ve Sanayi Odasının (BTSO) proje ortakları olduğunu hatırlattı.
Akın, bilişimin, şu anda 3 trilyon avroluk hacme sahip dünyanın en büyük sektörü olduğunu, Türkiye'de ise sadece 35 milyar dolarlık bir büyüklüğü ifade ettiğini anlatarak, Türkiye'de sektörün 2023 yılında hedeflenen büyüklüğünün ise 160 milyar dolar olduğunu bildirdi.
Dünyada bilişim vadisi anlamındaki en iyi örneğin, ABD'deki "Silikon Vadisi" olduğunu ancak buna benzer bir yapıyı ortaya koymak için milyarlarca dolarlık bir yatırıma ihtiyaç duyulduğunu aktaran Akın, "Biz yolumuzu biraz kısaltmak, daha az yatırımla daha büyük bir işi yapmak istedik. Sadece bilişimin yazılım kısmından oluşan bir vadi oluşturmak istedik" diye konuştu.

Türkiye ekonomisi için yazılımın önemini vurgulayan Akın, sanayide 80 bin dolarlık bir yatırıma kişi başı 15 bin dolarlık katma değer üretildiğini, bunun hizmetler sektöründe 50 bin dolara 20 bin dolar, tarımda 30 bin dolara 7 bin dolar, bilişimde ise 3 bin dolarlık yatırıma karşılık 35 bin dolarlık katma değer elde edildiğini kaydetti.

Dünyada en az yatırımla en fazla katma değer elde edilen sektörlerden birinin bilişim olduğunu ifade eden Akın, yine dünyanın en değerli beş markasından 3'ünün yazılım firmaları (Apple, Google ve Microsoft) olduğunu belirtti.

Akın, ULUTEK'in şu anda neredeyse yüzde 100 doluluğa ulaştığını, yazılım firmalarının payının ise yüzde 50'lerden daha fazla bir orana ulaştığını kaydederek, UÜ Proje Ofisi ile hazırladıkları projeye 250 bin TL'si BTSO'dan, kalan kısmı Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansından (BEBKA) olmak üzere yaklaşık 1 milyon TL kaynak sağlandığını dile getirdi.
- "Türkiye'nin milyarlarca doları, yabancı yazılımlara gidiyor"
Projenin geçen haziran ayında başlatıldığını, süresinin ise 12 ay olduğunu bildiren Akın, bunun hayata geçirilmesinin, uzun bir süreci kapsadığını ve şu anda birinci basamağında olduklarını söyledi.

Akın, yerli yazılımın son derece önemli bir kavram olduğuna dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Şu anda Türkiye'nin milyarlarca doları, yabancı yazılımlara gidiyor. Hem ithalatı kesmiş olacak hem hem de yerli yazılımla ihracat şansı yakalayacağız. Son derece önemli bir konu var Türkiye açısından o da savunma sanayi. Savunma sanayi stratejik bir sektördür, Bursa'da da şu anda BTSO'nun havacılık ve savunma sanayi alanında bir kümelenme çalışması var. Yazılım Vadisi ile bu kümelenme çalışmasının da aynı zamanda bir alt kümesi de sağlanmış olacak. Yine Bursa'daki otomotiv, makine ve tekstil sanayilerinin üretime yönelik yazılımları için son derece önemli bir gelişme sağlayacaktır."
Kaynak: AA