Suriyeli Alimlerden İşid'e Uyarı

Suriyeli alimler, Irak-Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) üst düzey yöneticilerini doğruya yönelmeye ve samimi tavsiyelere kulak vermeye çağırdı.

Suriyeli alimler IŞİD'in Suriye'deki mücadeleye zarar verdiğini belirterek, söz konusu yapılanmanın liderlerini, doğruya yönelmeye ve samimi tavsiyelere kulak vermeye çağıran bir bildiri yayımladı.
Şam İslam Kurulu, Suriyeli Alimler Birliği, Şam Alimler Birliği, Suriye İslam Forumu, Şam Hatipler Birliği, Suriye'deki Kürt Alimler Derneği, Suriye Özgür Alimler Birliği'nin imzasıyla yayımlanan bildiride, IŞİD'in, saldırganlıkları sebebiyle devam eden çatışmalar sonucu ortaya çıkan birçok insanlık suçundan sorumlu olduğu öne sürüldü.
IŞİD'de söz sahibi olan kişilerden "lafı dolandırmadan doğru bir açıklama beklediklerini" ifade eden alimler, Suriye'de "cihat" fikrini savunan gruplara "Allah'tan korkun ve Müslümanların kanının dökülmesine engel olun" çağrısında bulundu.
Esed rejimi ile mücadele eden küçük grupların, daha büyük birlikler altında toplanması gerektiğini savunan alimler, IŞİD'in Suriye'yi fitne ve şer kuyusuna ittiğini ifade ederek, IŞİD'le ilgili iddialarını şu şekilde sıraladı:
"IŞİD, varlığı, gerçekliği ve meşruiyeti olmayan bir devlet ilan etti. Kendisine aykırı görüşleri dikkate almıyor ve yalnızca kendi metodlarının doğru olduğunu iddia ediyor. Tekfirci hükümler çıkarmak konusunda aşırıya gidip, insanları bununla imtihan ediyor. Metodlarına karşı çıkanları, ölümle tehdit ediyor, cihada ihanetle suçluyor. Gruplar arasında meydana gelen çatışma ve anlaşmazlıklarda şer'i hükümleri kabul etmiyor. Ele geçirilen bölgelerde, "devletini" genişletmek için cihatçı tugaylarla çatışmaya girmekten kaçınmıyor, askeri ve ekonomik öneme sahip yerleri ele geçirip, masum insanların kanını akıtıyor. Soruşturma yaptıklarını öne sürerek, mücahitleri, alimleri ve vaizleri tutukluyorlar. Ajanlık veya ihanet şüphesi duyduklarını gerekçe göstererek yardım faaliyetlerini engelliyorlar."
Kaynak: AA