Niğde’de Okulların Kantinleri Denetleniyor

Niğde İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından okul kantinleri denetimleri devam ediyor.

Niğde’de Okulların Kantinleri Denetleniyor

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Türkmen, 2013-2014 eğitim-öğretim yılında İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Gıda Görevlilerince Niğde'de bulunan okulların kantinleri denetlemeye devam edildiğini söyledi.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Türkmen, "2013-2014 eğitim öğretim yılının da başlaması ile birlikte okul müdürlerine, öğretmenlere Gıda Tarım ve Hayvancılık müdürlüğü ve Halk sağlığı müdürlüğüyle birlikte gıda denetimleri yapmaları konusuyla ilgili yetkilendirme kursu açtık ve bu kursları 2 gün İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak biz verdik bir gün ise halk sağlığı müdürlüğü kurs verdi. Ayrıca il Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak kantin görevlilerine de kurs açtık ve eğitim bilgileri verildi.

Öğrencilerin daha sağlıklı ve hijyenik bir ortamda gıda tüketimi yapabilmeleri için 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında denetimlerimiz devam ediyor" dedi.

Yapılan denetimlerde, okul kantinlerinin temizlik ve hijyen şartlarına uyması, çalışanların kişisel temizliği ve hijyen kurallarına uymaları, gıdaların uygun koşullarda bulundurulması konusunda denetimlerin devam ettiğini dile getiren Türkmen; "Gıda ürünlerinde son kullanma tarihlerinin geçmemiş ve orijinal ambalajlarının bozulmamış olması, ambalajsız gıdalara çıplak elle dokunulmaması, gıda ile temas eden ve gıda muhafazasında kullanılan madde ve malzemelerin gıda için üretilmiş olması, işletmede gıda maddeleri ile bulaşma tehlikesi olan temizlik ürünleri ve ilaç gibi malzemelerin gıdalardan uzak tutulması, haşere mücadelesinin sağlık bakanlığından izinli sertifikalı kuruluşlar tarafından yaptırılmasının sağlanması, yapılan işin niteliğine uygun sıcak su tertibatının olup olmadığının takibi yapılmaktadır. Çalışan personele yaptığı işler konusunda eğitiminin verilmesi, okul kantini fiziki şartlarında varsa eksikliklerin giderilmesi uyarıların yapıldı. İl genelinde kontrol görevlilerimizce 2 bin 685 denetim faaliyetinde bulunulmuştur. Bu yapılan 2 bin 685 denetimde 158 numune alınmıştır. Alınan numunelerde 147 numune olumlu çıkarken 11 numune ise olumsuz çıktı. Yapılan denetimler neticesinde il gıda tarım ve hayvancılık müdürlüğü olarak 129 bin 274 lira idari para cezası uygulandı. Ayrıca işletmecilerin ve çalışanların 'Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği' kapsamında faaliyet göstermeleri hakkında bilgilendirme yapılmıştır" diye konuştu.

Kaynak: İHA