Kadına Şiddete 'Hayır' Diyen Eğitimci

Kadına yönelik şiddete dikkat çekmek amacıyla Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Başkanlığı tarafından desteklenen Almanya ortaklı olarak birçok proje ile insan ve kadın hakları için yıllarca mücadele veren İngilizce öğretmeni Dilay Yatkın, “Kadın sorunu ve özellikle kadına yönelik fiziksel ve psikolojik şiddet bütün dünyada var olan bir sorundur” dedi.

Kadına Şiddete 'Hayır' Diyen Eğitimci

Adana’da görülen çocuk gelinler, taciz, tecavüz ve şiddet gibi problemlerin çözümüne yönelik öneriler sunan 2 ayrı proje üreten eğitimci Dilay Yatkın, 2012 yılında Adana’da “Womanocracy Kadının Yükselen Sesi” projesiyle farklı meslek ve eğitim durumundan genç kadınlarla "İnsan Hakları" teması doğrultusunda drama, canlandırma atölyeleri gerçekleştirdi.

Gün geçtikçe şiddet, cinayet, çocuk istismarı gibi sorunlar arttığına dikkati çeken Yatkın, “Womanocracy projemizle kadının sesi yükseldi. Almanya ortaklı projemizde Wupper Theater ile ortak çalışma yürüttük. Kadını ezen erkek egemen zihniyeti yansıttığımız Dans Tiyatro performansımızı Wuppertal’de Wupper Theater ev sahipliğinde sergiledik” diye konuştu.

Dünyada ve Çukurova’da Kadının Adı adlı belgesel çalışması olan “Black and White/Siyah Beyaz” adlı solo performansının büyük ilgi gördüğünü vurgulayan Yatkın, “Bu yıl en son çalışmalarımdan biri olan ‘Demokrasi Her yerde’ projemizde çocuk yaşta evlendirilen ‘Çocuk Gelin’ler için 3 monologtan oluşan bir dans tiyatrosu gerçekleştirdik. Sanatsal çalışmalarla zamanla bir şeyleri değiştirmek mümkün. Kadın susmadıkça ve bir güvercin gibi kanatlarını çırptıkça özgürleşecek” ifadelerini kullandı.

Ayrıca 3 yıl önce “Orda Bir Köy Var” adlı çalışma ile çocuk gelinleri önlemek için Çukurova’da Toroslar’ın tepesinde bir köyde 10 ay boyunca İnsan ve Kadın Hakları, eğitim demokrasi konularında simülasyonlar gerçekleştiren Yatkın, “Potansiyel evlenecek, eğitim almayacak gözüyle bakılan gencecik, hatta çocuk olan proje katılımcıları şimdi lise, üniversite gibi eğitim kurumlarındalar ve çocuk gelin olmanın ne demek olduğunu ve bu durumun ortadan kaldırılabileceğinin gördüler” dedi.

Kaynak: İHA