Hayvan Küpeleme Çalışması

Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, hayvan yetiştiricilerinin mağduriyetini gidermek için her yaştan büyükbaş ve küçükbaş hayvanların küpeleme çalışmaları amacıyla yönetmeliklerde değişiklik yapıldığını bildirdi.

Atalar, yaptığı açıklamada, büyükbaş ve küçükbaş hayvanların küpeleme ve kayıt altına alınma çalışmaları kapsamında, her yaştan sığır cinsi hayvanların 30 Haziran 2014 tarihine, koyun ve keçi türü hayvanların ise 31 Aralık 2014 tarihine kadar küpelenerek kayıt altına alınması amacıyla "Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile "Koyun ve Keçi Türü Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" 25 Aralık 2013 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandığını belirtti.

Bu nedenle, her yaştan sığır cinsi hayvanlar ile koyun ve keçi türü hayvanların küpelenerek kayıt altına alınması amacıyla, yetiştiricilerin bağlı bulunduğu İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine başvurarak, kendi hayvancılık işletmelerinde bulunan her yaştaki küpesiz büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarını kayıt altına alınma işlemlerini yapabilecekleri kaydeden Atalar, her yaştaki büyükbaş hayvanların kayıt altına alınma işleminin 30 Haziran 2014 tarihine kadar, küçükbaş hayvanların kayıt altına alınma işlemleri ise 31 Aralık 2014 tarihine kadar yapılabileceğini aktardı.
Büyükbaş ve Küçükbaş hayvancılıkla uğraşan yetiştiricilerin en kısa zamanda bağlı bulunduğu ilçe müdürlüklerine başvurması gerektiğini bildiren Atalar, açıklamasında şunlara yer verdi:
"Hayvan yetiştiricilerimizin mağduriyetini gidermek için her yaştan büyükbaş ve küçükbaş hayvanların küpeleme çalışmaları amacıyla yönetmeliklerde değişiklik yapıldı. 30 Haziran 2014 tarihinden sonra büyükbaş hayvanı olan yetiştiriciler 20 günlükten büyük hayvanlarını 31 Aralık 2014 tarihine kadar küçükbaş hayvanı olan hayvan sahipleri 6 aylıktan büyük hayvanlarını küpeletemeyeceklerdir. Bu tarihlerden sonra 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu gereğince büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarını kayıt altına aldırmadıkları için idari para cezası uygulanacaktır. Yetiştiricilerimizin mağdur duruma düşmemeleri için Gıda,Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekir."

Kaynak: AA