Antalya'da Hava Kirliliği

Antalya'da zaman zaman görülen hava kirliliğinin, akşam ve sabah saatlerinde bilinçsizce, yanlış yakma tekniklerinin uygulanmasıyla yoğunlaştığı bildirildi.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, hava kirliliğinin önlenmesi için sınır değerlerin, Isınmadan Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği ve Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmenliği doğrultusunda, her kış sezonu için Mahalli Çevre Kurulu Kararıyla belirlendiği belirtildi.
Açıklamada, bakanlığın 2006 yılında yayımladığı genelge ile Isınmadan Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliğinin uygulanması yetkisinin Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne verildiği hatırlatılarak, anılan tarihten itibaren mücavir alanda tüm denetimlerin büyükşehir belediyesi tarafından yapıldığı vurgulandı.
Müdürlüklerinde ve büyükşehir belediyesinde kurulu bulunan ölçüm istasyonlarında, 2007 yılından günümüze kadar ölçümlerde, kirliliğe esas teşkil eden parametrelerin Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetim Yönetmeliğinde belirlenen uzun ve kısa vadeli sınır değerleri geçmediğinin görüldüğü aktarılarak, şunlar kaydedildi:
"İlimizde zaman zaman görülen hava kirliliği, özellikle akşam ve sabah saatlerinde bilinçsizce, yanlış yakma tekniklerinin uygulanmasıyla yoğunlaşmaktadır. İlimizin topoğrafik yapısının inversiyona neden olması ve meteorolojik koşulların eklenmesiyle il merkezinde bazı günlerde yoğunlaşmaktadır. İlimize kaçak olarak giren kömürün kullanımının engellenmesi için Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından denetimlerin daha etkin olarak yürütülmesi gerekmektedir. Ayrıca ilimizde, 3 yıldır Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından kömür dağıtılmamaktadır."
Kaynak: AA