Anadolu Üniversitesi'nde Devir Teslim Töreni Yapıldı

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın, görevini Prof. Dr. Naci Gündoğan’a yapılan tören sonrasında teslim etti.

Anadolu Üniversitesi'nde Devir Teslim Töreni Yapıldı

Anadolu Üniversitesi rektörlük binasında bulunan Senato Salonu'nda gerçekleşen törene, dekanlar ve rektörlük çalışanları katıldı.

Devir teslim töreninde konuşma yapan Prof Dr. Davut Aydın, üniversiteyi yönetmeyi bir arabaya benzetti. Yanında getirdiği araba üzerinde düşüncelerini göstererek anlatan Aydın, sözlerine şöyle devam etti:
“Üniversiteyi bir araba gibi düşünün. Özerlik dediğimiz şeyin ne anlama geldiğini bu rektörlük dönemimde anladım. Özerklik denildiği zaman kulağa çok hoş gelen bir söz olarak algılıyorum. Ancak rektörlük koltuğuna oturduktan sonra bunun ne kadar önemli olduğunu anladım. Ekmek gibi, hava gibi, su gibi üniversitelerin olmazsa olmazını anladım. Özerlik olarak baktığınızda arabanın bir tekerleği olarak tarif edeyim. Düşüncesinden dolayı, fikrinden dolayı Davut Aydın’ın başına, öğretim üyesinin başına bir şey gelmesin tekerleğidir. Bunun için aracın sağ ön tekerleği akademik özgürlük tekerleğidir. Sol tekerlek ise mali özerkliktir. Kendi gelirinizi bulup, kendi gelirinizi harcayın. Ama hesabını verin, saydam olun tekerleğidir. Arabada önden çekişlidir. Bundan dolayı bu iki tekerlek sağlam olması gerekir. Sağ arka tekerlek ise idari özerkliktir. Bu tekerlekte ise kendi elemanını al, öğrecini al ve istediğin gibi ataması ya da cezalandırmasını yap. Arka sol tekerlek ise, kendi stratjik planını yap, istediğin gibi uygula, istediğin bölümü aç, istediğin bölümü kapat tekerleğidir. Rektörde bu arabanın şoförüdür. Direksiyona oturduğunuz zaman gaza basıyorsunuz, aynı anda bakıyorsunuz bu arabanın freninde de başka ayaklar var. Gaz ve fren aynı anda kullanılırsa, o arabanın balataları yanar. Şuanda üniversiteler balata yakıyor. Eğer Türkiye Çağdaş uygarlık seviyesine ulaşacaksa, üniversitelerin içinde bulundukları durumun ele alınması ve yeni bir reforma ihtiyaç vardır. 4 yıllık rektör olarak çıkardığım budur. Görevimi huzur içinde, ahlaki, vicdani huzur içerisinde bugün arkadaşıma devrediyorum. Yeni dönemde yeni yönetime başarılar diliyorum.”
“DEVRALDIĞIM GÖREVİN SORUMLULUĞUNUN BİLİNCİNDEYİM”
Yeni rekörlük görevini Prof. Dr. Aydın’dan alan Prof. Dr. Naci Gündoğan ise yaptığı konuşmada, devraldığı görevin sorumluluğun bilincinde olduğunu söyledi.

Anadolu Üniversitesi'nin büyük bir birikimin eseri olduğunu belirten Gündoğan, “Anadolu Üniversitesi rektörlüğünü üstlenmenin onurunu ve gururunu birlikte yaşıyorum. Bu heyecan 4 yıldır görev yaptığın Prof. Dr. Davut Aydın’dan rektörlük bayrağını almamdan dolayı daha da artmış durumda. Devraldığım bu onurlu görevin, sorumluluğunun bilincindeyim. Benden önceki rektörler gibi, ben de Anadolu Üniversitesi bayrağını daha ileriye taşıma gayreti içinde olacağım. Üniversitemizin, eğitim öğretim faaliyetlerini ve bilimsel araştırma faaliyetlerinin geliştirilmesi temel hedeflerimiz olacaktır. Yokluklar ve kısıtlı imkanlar arasında gurur kaynağımız olan üniversitemizin temellerini atan değerli hocamız Prof. Dr. Orhan Oğuz’dan son rektör Prof. Dr. Davut Aydın’a kadar bütün rektörlerimize, yöneticilerimize en derin şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardında devir teslim töreni gerçekleşti. Törene katılan dekanlar ve rektörlük çalışanları yeni Rektör Gündoğan’a hayırlı olsun dileklerini iletti.
Kaynak: İHA