Sarıkamış Şehitlerini Anma Bisiklet Turu

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, "Geçmişi bilip, ondan ders alarak geleceğe emin adımlarla hep birlikte yürüyeceğiz" dedi.

Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanlığı, İstanbul Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü ve Bisiklet Temsilciliğince bu yıl 5'incisi düzenlenen "Sarıkamış Şehitlerini Anma Bisiklet Turu" kapsamında Sarıkamış'a gitmek üzere İstanbul'dan yola çıkan bisikletçiler, Trabzon'da verdikleri molanın ardından törenle Sarıkamış'a uğurlandı.
Trabzon Valiliği önündeki törende konuşan Vali Öz, Sarıkamış şehitlerini rahmet ve minnetle anarak, "Tarihte çok acı olaylar yaşandı. Bu memleket kolay yurt olmadı" ifadelerini kullandı.
Sarıkakamış'ta yaşanan elim olayın 90 bin şehide mal olduğunu dile getiren Öz, şunları söyledi:
"Sarıkamış, Çanakkale ve milli mücadele gibi olaylar, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasına vesile olan önemli olaylardır. Tarihin bütün aşamalarında bu memleket ve bu millet için kan veren, can veren, Sarıkamış'ta donarak hayatını kaybeden 90 bin şehidimizin, her birimizin üzerimizde çok büyük hakkı vardır. Onlara saygı duymak bizim en büyük borcumuz ve vebalimizdir. Kahramanlıklar bilgisayar oyunlarında olduğu gibi kolay kazanılmaz. Şehit vermek kolay bir iş değildir. Bu ruhu, geçmişe olan saygıyı unutmamamız için yaşananlardan ders almamız gerekiyor. Geçmişi bilip, ondan ders alarak geleceğe emin adımlarla hep birlikte yürüyeceğiz."
İstanbul Bisiklet İl Temsilcisi ve Kafile Başkanı Tuna Akyüz ise bisiklet sporcuları olarak geçmişe ve tarihe çok önem verdiklerini, gelecek nesillere de bunu anlatmanın yollarını aradıklarını ifade ederek, "Geçmişimizi genç kardeşlerimize hatırlatmak üzere Sarıkamış'ta donarak ölen ve bize bugünleri armağan eden ecdadımıza bisiklet camiası olarak minnet duygularımızı ifade edebilmek, mezarlarına vatan toprağından birer nebze örtebilmek için dualarla yola çıktık" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Tuna Akyüz Vali Öz'e flama hediye etti. Vali Öz ise bisikletçilere Sarıkamış'taki şehitliğe götürülmek üzere kavanoza konulmuş Trabzon toprağı verdi.
Tören sonrası bisikletçiler, Vali Öz'ün verdiği startla yola çıktı. Toplam bin 856 kilometre pedal çevirecek grup, Rize, Artvin, Ardahan ve Kars'ı geçerek Sarıkamış'a ulaşacak.
Kaynak: AA