Güney Sudan'daki Olaylar

Güney Sudan hükümeti, ülkedeki krize barışçıl çözüm bulunması için isyancılarla diyalog seçeneğinin sona erdiğini bildirdi.

Enformasyon Bakanı Michael McCoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İsyancılarla diyalog seçeneği bugün itibarıyla sona erdi. Cuba yönetimi olarak isyan hareketine son vermek için askeri seçeneğe yöneliyoruz" dedi.

Muhalif lider Riek Machar'ın diyaloğu reddettiğini belirten McCoy, şunları söyledi:
"Devlet ve halka karşı savaşa devam ediyor. Machar'ın akan kanın durdurulması için Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi'nin (IGAD) kendisine sunduğu fırsatı kaçırmaması gerekirdi. Şu anki durumdan, IGAD'ın barışçıl çözüm için gösterdiği çabayı reddeden ve savaş yolunu seçen Machar sorumludur. Machar ve adamları bugünden sonra istedikleri savaş seçeneğiyle karşı karşıya gelecektir."
McCoy ayrıca Machar'a bağlı bir askeri birliğin Jonglei eyaletinin başkenti Bor'a doğru ilerlediğini, yol boyunca çok sayıda kişinin öldürüldüğünü ve birçok kişinin ise farklı bölgelere kaçtığını ileri sürerek "Şehre girmeleri halinde tam anlamıyla bir insanlık felaketi yaşanabilir" diye konuştu.

Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir, 16 Aralık'ta yaptığı açıklamada, ülkede başarısız darbe girişimi olduğunu ve temmuz ayında görevden aldığı yardımcısı Riek Machar'ın darbe teşebbüsünün arkasında yer aldığını öne sürmüştü. Bu gelişmenin ardından çok sayıda siyasi ve üst düzey askeri yetkili gözaltına alınmış, çıkan şiddet olayları nedeniyle olağanüstü hal ilan edilmişti.
Kaynak: AA