Gördes Halkı Çevre Konusunda Siyasetçilerden Daha Duyarlı'
Gördes Çevre Kültür ve Tarih Derneği (GÖR-ÇEV) Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Balıklı, kamuoyunun bilgilendirilmesi ve uyarılması için bir basın açıklaması yayınladı.
GÖR-ÇEV Yönetim Kurulu üyesi İbrahim Balıklı'nın yaptığı basın açıklaması şöyle: "Geçtiğimiz günlerde Gördes Nikel Madeni konusunda Gördes ve köylerini kapsayan ve 866 denek üzerinde bir kamuoyu araştırması yapılmış ve sonuçları açıklanmıştır. Araştırmaya göre Gördeslilerin çoğunluğu; madenin çevreye zarar vereceğine (% 66), halka yeterli bilgi verilmediğine (% 77), Gördes’e bir yararı olmayacağına (% 53), madenin kişisel çıkarlar için desteklendiğine (% 69) inanmakta, yöneticilerin ve siyasi partilerin madenle olan sıcak ilişkilerini (% 60) onaylamamaktadır.
Halkın içinde bulunduğu işsizlikten kurtulması, yatırımların yörenin kalkınmasına yardımcı olacağı düşüncesi ile madeni desteklediği ön yargısının doğru olmadığını bu araştırma sonuçları açıkça ortaya koymuştur. Anlaşılmaktadır ki Gördesliler iddia edilen ekonomik gelişme kadar doğaya ve çevreye de büyük önem vermektedir.
Siyasi partilerimizin nikel işletmesi konusundaki görüşleri ise araştırmanın sonuçları ile örtüşmemektedir. İktidar partisi çıkardığı yasalar ve uygulamaları ile her şey pahasına madenlerin işletilmesinden yana olan politikasını Gördes’te de göstermiş, çevre örgütleri Cehennem Kazanının gelişini Aliağa’dan Gördes’e kadar çeşitli eylemlerle protesto ederken AKP yöneticileri kurbanlar keserek karşılamış, hatta belediye çıkacak atıkların tesis dışına taşınmasını üstlenmiştir. Maden işletmesinin 25 yıl süreyle havada, toprakta, sulama ve içme sularında oluşturacağı kirliliği göz ardı ederek, madeni ve yatırımcı firmayı güçlü bir biçimde desteklemektedir.
CHP, parti programında belirlenen çevre politikalarına uygun olarak genel anlamda çevre savunucularına yakın görüşleri savuna gelmektedir. Bu nedenle konuyu soru ve araştırma önergeleri ile TBMM gündemine taşımaktadır. Başta Manisa olmak üzere milletvekilleri ve il örgütü genel politikasına paralel olarak Gördes ve Çaldağ gibi vahşi madencilik uygulamalarına karşı olduklarını kamuoyu önünde ifade etmektedirler.
CHP Gördes ilçe örgütü ise toplumdan yeterli desteği görmeyeceği öngörüsü ile maden konusunda çekimser bir tavır sergilemektedir. Hatta madeni savunan, yakınları işletme ile akçalı ilişkiler içerisinde olduğu iddia edilen bazı kişileri yerel seçimlerde belediye meclisine aday gösterme çabası içinde oldukları ısrarla ifade edilmektedir. Bu durum partinin genel tavrına ters olduğu gibi, çevre savunucuları kadar, tutum ve eylemleriyle madene karşı çıkan, Manisa Büyük Şehir Belediye Başkan adayı Sayın Özgür Özel için de bir sıkıntı kaynağı oluşturma özelliği taşımaktadır.
Diğer muhalefet partisi MHP’nin Manisa Milletvekili Sayın Erkan Akçay Manisa’da yapılan “Manisa Tehlikede mi?” paneline ve Turgutlu mitingine CHP Milletvekilleri ile birlikte katılarak çevrecilere desteğini göstermiş, Turgutlu’da Çaldağ ve Gördes Nikel Madenlerinin sakıncalarını açık ve net biçimde dile getiren bir konuşma yapmıştır.
Ayni partinin Gördes eski Belediye Başkanı ve yerel seçimlerdeki adayı ise şimdiki Belediye Başkanı ile birlikte kurbanlar kesilerek yapılan Cehennem Kazanı karşılama töreninde hazır bulunmuş, hatta bir haber sitesinin 2009 yerel seçimlerinde firmanın desteğini alıp almadığı sorusuna muhatap olmaktadır. Anlaşılmaktadır ki MHP’de de bu konuda yerel ve üst yönetim arasında bir görüş birliği bulunmamaktadır.
Siyasi partilerimiz Gördes Nikel Madeni konusundaki görüşlerini netleştirerek çelişkili görüntü sergilemekten kurtulmalı, halkımızın madene bakışının olumlu olduğu ön yargısından biran önce kurtularak, yapılan kamuoyu araştırma sonuçlarını dikkatle değerlendirmeli, toplumun sesine kulak vermelidirler. Gördes halkının çevre konusunda tahminlerin ötesinde bilinçli ve siyasi partilerin hepsinden çok daha duyarlı olduğu gerçeği artık kabul edilmelidir."