(özel) Engellilerin Üst Geçitte ‘engel’le Mücadelesi

D-100 Karayolu üzerinde engelliler için yapılan üst geçit aradan bir yıl geçmesine rağmen hala düzeltilmedi.

Bir ayağında engelli rampası, diğer ayağında ise sadece merdiven bulunan üst geçide çıkan engelliler, karşıya geçemeden geri dönüyor.
Geçtiğimiz yıl Dünya Engelliler Günü’nde İHA’nın gündeme getirdiği Kumburgaz D-100 Karayolu üzerinde bulunan üst geçit, haberin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen hala düzeltilmedi. Bir ayağında engelli rampası bulunan üst geçidin, diğer yanında ise sadece merdiven bulunuyor. Tekerlekli sandalyeyle rampayı geçerek üst geçide ulaşan engelliler, aşağı inmek için çevrede bulunan vatandaşlardan yardım istiyor. Yardım bulamayan engelli vatandaşlar ise, çıktıkları üst geçitten karşıya geçemeden geri dönüyor. Engelli vatandaşların üst geçitteki engelle mücadelesini gözler önüne seren üst geçit, Karadeniz fıkralarını da aratmıyor.

RAMPA EĞİMİ ENGELLİLERİ ZORLADI
Üç kişinin bile bir tekerlikle sandalyeyi zor çıkardığı üst geçit görenleri de hayrete düşürüyor. Durumu komik bir o kadarda acıklı olarak gören vatandaşlar, yetkililerin biran önce üst geçide çözüm bulmasını istiyor. Vatandaşlar, “Engelli vatandaşlarımız mağdur olmasın burada. Sadece engelliler de değil pazar arabaları, bebek arabaları da geçemiyor. Çok utanıyoruz vatandaş olarak” dedi.

“BURAYI GÖRMEYENİN GÖZÜ KÖR OLUR”
Bir engelli annesi ise, “Burayı görmeyenin gözü kör olur. Bizim çocuklarımıza öncelik vermeleri gerekirken bu şekilde yapmışlar. Lütfen burayı görün. Yeni yerleri söküp daha da düzgün yapmaya çalışıyorlar. Burayı görmüyorlar” şeklinde konuştu.

Duruma isyan eden engelli yakını Abdullah Akgül de engellilere sahip çıkılması gerektiğini söyleyerek, üst geçitte mağdur olduklarını dile getirdi. Asansör ya da karşıya ulaşabilecekleri herhangi bir sistem istediklerini dile getiren Akgül, “ Farkında olmadığımız üst geçitten geri döneceğiz şimdi. Buranın biran önce yapılmasını istiyorum. Muhakkak diğer ailelerde isyan ediyordur” diye konuştu.

“EĞER YAPILMAZSA BİZ ONU YAPMAK ZORUNDAYIZ”
Geçtiğimiz yıl üst geçidin haber olduğunu ancak hiçbir gelişmenin olmadığını belirten Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, “Üst geçidin bir ayağında engellilerin rahat çıkması için bir rampa var. Ama diğer ayağında o rampa merdivene dönüşüyor. Büyükşehirden ve karayollarından yapılmasını bekliyoruz. Şuana kadar hiçbir gelişme olmadı. Eğer yapılmayacaksa biz onu yapmak zorundayız. Ama bizim sorumluluk sahamızda olmadığı için çokta müdahale edemiyoruz” dedi.

Eğitim ve yerel yönetimler için Avrupa’da bulunduğunu dile getiren Başkan Akgün, Avrupa’da engellerin engelsiz insanlar gibi hayat yaşadığını Türkiye’nin de Avrupa Birliği’ne uyum sağlaması için bunları göz önünde bulundurması gerektiğini vurguladı.

“Bunlar bizim ayıbımızdır” diyen Başkan Hasan Akgün, “Avrupa Birliği süreci devam ettikçe bunları zorunlu olarak yapacağız. Bunları bizim yapmamış olmamız bizim ayıbımızdır. Avrupa Birliği direttiği için yapmış olmamız da yine bir ayıbımızdır. Biz insanız. Engelli ile senin, benim aramda hiçbir fark yoktur” dedi.

Kaynak: İHA