Mühimmat Patlaması Davasına Eskişehir'de Devam Edildi
Afyonkarahisar’da 5 Eylül 2012'de 25 askerin şehit olduğu, 8’i asker 11 kişinin yaralandığı mühimmat deposu patlamasıyla ilgili davanın 4. duruşması Eskişehir'de görüldü.
Eskişehir 1. Hava Kuvvet Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde görülen duruşmada, mühimmat depolarının patladığı bölüğün eski komutanı Yarbay Murat Aydın tanık olarak dinlendi. Olayın meydana gelişini anlatan Aydın, ‘‘Olay günü saat 18.40’ta birlikten ayrıldım. Saat 21.00 sularında misafirliğe gittim. Saat 21.15 gibi büyük bir sarsıntı ile dışarıya çıktık. Önce deprem oldu sandık. Hemen birliğe gittim, askerlerden bazıları sinir krizi geçiriyordu. Onları bir yerde topladım ve silahlarını aldım. 2009 yılından bu yana orada bölük komutanıyım. 13 Ağustos 2012’de görevi Binbaşı Ali Duran devrettim. 4 Haziran tarihinde mühimmatları teslim almaları için arkadaşları görevlendirdim. Biz depo tonaj raporlarıyla bu mühimmatları almaya müsait olmadığımızı bildirdik. Ben mühimmatların depolara gelişigüzel konulduğu iddiasını kabul etmiyorum’’ diye konuştu.
Depoda 70 tane obüs mermisinin kaldığından haberi olmadığını ve mühimmat deposunda çalışmaların geceye sarktığını görmediğini iddia eden Aydın, ‘‘Mühimmat depolarında gece çalışma yapılması gerektiğine dair zaruri bir sebep yok. Ekim ayı başında denetleme yapılacağından bilgim var ancak herhangi bir resmi tebligat yoktu. Gelen mühimmatlar arasında imha edilmesi gereken, yani imha kodlu 6 kalem mühimmat vardı fakat bunlar miadı dolmuş, patlama riski olmayan ama imha edilmesi gereken mühimmatlardı. Patlamadan sonra olay yerine gitmedim. Bu çalışma 4 günde kesinlikle bitmezdi. Normal şartlar altında 1 veya 1,5 ay sürerdi’’ dedi.
Mühimmat deposunda görevlendirilen askerlerin en az 2 haftalık eğitimden geçmesi gerektiğini kaydeden Aydın, ‘‘Normal şartlarda mühimmat deposu içerisinde 6 ila 8 asker çalışıyor. Bu askerlerin de en az iki haftalık eğitimden geçirilmesi gerekiyor’’ şeklinde konuştu.
İfadesinin ardından 25 şehidin yakınları ve sanıklar, tanık Murat Aydın’a sorularını yöneltti. Savcı Hava Hakim Albay Erol Er, şehit aileleri avukatlarından Altan Ulutaş’ın sabotaj iddialarına yönelik olarak, ‘‘Olayın meydana geldiği bölgede tel örgüden geçiş yok. Tanık ve nöbetçi ifadelerinde herhangi bir olumsuz bir ifade ve bulgu yok. Depo civarında gözlenen anormal bir bulgu yok. Çalışan tüm personelin istihbarat çalışmaları yapılmış. Bazı şehitlerin dokuları üzerinde bulunan bulguların C4 veya başka bir patlayıcıya ait olduğu kesin olarak söylenemez. O maddeler birçok el bombasının içeriğinde de yer almaktadır. Yani bu nedenle sabotaj olduğunu söylemek mümkün değil. Biz orada kalan el bombalarının içeriğiyle ilgili inceleme yaptıracağız” şeklinde konuştu.
Duruşmada; sanıklar, 25 şehidin yakınları, taraf avukatları ile ifadesine başvurulacak olan Hüseyin Şimşek ve Kemal Yavuz Türkmen de hazır bulundu.
Ara verilen duruşmaya öğleden sonra devam edilecek.