Hrant Dink Davası Öncesi Adliye Önünde Eylem

Yargıtay tarafından bozularak 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen Hrant Dink cinayeti davasının bugün görülecek duruşması öncesi Hrant’ın Arkadaşları Grubu adliye önünde basın açıklaması yaptı.

Hrant Dink Davası Öncesi Adliye Önünde Eylem

Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nın karşısındaki alanda yapılan açıklamaya yaklaşık 100 kişi katıldı.

Oyuncu Sermiyan Midyat ve Hukuk Kolektifi Grubu da açıklamaya destek verdi. Ellerinde “Hepimiz Hrant’ız, hepimiz Ermeni’yiz’’ yazılı afişleri taşıyan grup, “Hrant için adalet için’’ diye slogan attı.

Hrant’ın Arkadaşları Grubu’ndan Bülent Aydın, Dink cinayetinin tarihin karanlık sayfaları arasında kaybedilmesine izin vermeyeceklerini söyleyerek, “Gerçeğin, adaletin takipçileriyiz. Çünkü bu dava bizim davamız. Müsamereyi bırakın asıl sorumluları yargılayın demek için buradayız’’ dedi.

Grup adına basın açıklamasını okuyan oyuncu Sermiyan Midyat ise, “Aradan geçen yaklaşık 7 yıl boyunca hiçbir devlet görevlisi ciddi biçimde, gerektiği biçimde, yargılanmaları gereken suçtan yargılanmadı. Yargılanmadıkları gibi, haklarında soruşturma talep edilen devlet görevlilerinin çoğu terfi etti. Aralarından devletin üst makamlarına terfi edenler bile oldu. Hrant Dink’in o yazısında suç unsuru bulan hakimler de devlet içinde yükselmeye devam ettiler. Önemli makamlara geldiler. Hrant için o utanç verici oturumda ‘suçludur’ diyen herkesin bir şekilde önemli bir makama geldiğini, yükseldiğini öğrendik. Aralarından bazıları ‘Türk olsaydı suçlu bulunmazdı’ dediler. Devletin ırkçı bakış açısını ifşa ettiler’’ dedi.

Irkçı bakışın insanları nasıl cesaretlendirdiğini kendi hayatından örnek vererek açıklayan Midyat, “Bir ırkı, bir rengi, bir dili, bir dini ya da bir mezhebi küfür zanneden kimi canlıları, benim adımın Sermiyan olması bile çoğu zaman rahatsız etmiştir. Adım Kürtçe kökenli bir isim olsa bile, adımda geçen ‘yan’ tınısı dahi kimilerinin ırkçı damarlarını kabartmaya yetiyor. Ben Ermeni, Süryani olmasam da, sonuna kadar Hrant Dink’im. Ya da bu ırkçı zihniyete karşı şöyle söylemeliyim: Siz neyseniz, ben o değilim” diye konuştu.

Yeri geldiğinde belgelerin havada uçuştuğunu ifade eden Midyat, “Yeri geldiğinde belgelerin havada uçuştuğunu gördük, görüyoruz. Ama bu davada herkes sus pus. Dolayısıyla bu cinayetin bir milli mutabakat cinayeti olduğu konusundaki yargımız maalesef pekişmiştir. O yüzden diyoruz ki evet, katilleri de, zanlılar da iyi bilirsiniz. Ama biz de, yani sadece Hrant davasında değil, devletin üzerini örttüğü, katilleri, suçluları koruduğu tüm davalarda adaleti arayanlar, diyoruz ki, biz de adaletin peşini bırakmamayı iyi biliriz. Biz de adalet talebinde inat etmeyi iyi biliriz. Biz bitti demeden bu dava bitmez” dedi.

Açıklamanın ardından grup duruşmayı izlemek üzere adliyeye girdi.
Kaynak: İHA