Çankırı'da 'Yaran Geceleri' Başladı

Çankırı'da, Ahilik kültürünün bir parçası olan "yaran gecelerinin" 2013-2014 sezonunun ilk yaran ocağı yakıldı.

Yaran Kültürünü Yaşatma Derneği bünyesinde büyük başağalığını İsmail Karcı, küçük başağalığını Kürşat Coçar'ın yaptığı yaran ocağının 2013-2014 sezonunun açılışı, Çankırı Valiliği Yaran Evi'nde yakılan ilk ocakta, yaran üyeleri duasıyla gerçekleştirildi.

Geleneklere göre akşam namazından sonra başlayan ve sabah namazı ile sona eren yaran toplantıları kapsamında, okunan manilerin yanı sıra misafirlerin de katılımıyla çeşitli oyunlar oynandı.
Yaranın sorumlusu büyük başağa İsmail Karcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 24 yaren ve 1 çavuştan oluşan yaranda 2012-2013 sezonunun ilk ocağını bu akşam yaktıklarını ifade etti.

Ahilik kültürünün bir parçası olan yaranın Çankırı'da önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Karcı, yaranı tanıtmak için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

Karcı, bu sezon yaran gecelerinin mart ayına kadar devam edeceğini belirtti.

-Yaran geceleri
Erkeklerin sazlı sözlü vakit geçirdikleri bir esnaf birlikteliği olan yaran gecelerinde, özellikle kış aylarında, haftada bir gün bir araya geliniyor. Sadece eğlence değil, bir dayanışma biçimi olarak görülen gecelerde, katılanların birbirleriyle küs olmaması gerekiyor. Küsler bu gecede barıştırılıyor.
Kaynak: AA