Kozan'a Dioscorides Heykeli

Kozan ilçesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türk Eczacılar Birliği'nin katkısıyla, bitkilerle tedavinin kurucu babası olarak bilinen Anavarzalı botanik ve farmakognozi bilgini Dioscorides Pedanius'un heykeli dikildi.

Atatürk Parkı'nda restorasyonu devam eden tarihi Roma köprüsü yanındaki alana dikilen heykelin yapılması için AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Domaç'ın girişimde bulunduğu, Kültür ve Turizm Bakanlığından sağlanan ödenekle yaptırılan heykele Türk Eczacılar Vakfı, Tüm Eczacı Kooperatifleri Birliği, Adana Eczacılar Odası ve Kozan Belediyesi'nin de katkıda bulunduğu bildirildi.

Heykeli yapan Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü Öğretim Üyesi Selçuk Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, milattan sonra 40-90 yıllarında yaşadığı bilinen Dioscorides'in heykelini Eskişehir'de hazırladığını İstanbul'da ise kalıba döküldüğünü belirtti.

Yılmaz, "Bronz olan heykelin boyu 3,5 metre olup 870 kilogram ağırlığındadır. Heykelin sağ ve sol tarafındaki kaidelerde yer alan figür ve bilgiler içeren seramikler ise aynı üniversitede görev yaptığımız taş çini uzmanı Semih Kaplan tarafından hazırlanmıştır" dedi.

Kaide üzerinde İstanbul Milletvekili Mustafa Domaç adına yer alan açıklamada ise Dioscorides hakkında bilgilere yer verilerek"Dioscorides, bu topraklarda yetişenlere saygımız için anıtlaştırılmıştır. Bu topraklarda doğup insanlık tarihinde iz bırakanların izini sürüyoruz" ifadeleri bulunuyor.
Kaynak: AA