Agd'nin 'Mekke'nin Fethi' Kutlamaları

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Şırnak Şubesi tarafından "Mekke'nin Fethi" konulu söyleşi düzenlendi.

Dernek binasındaki söyleşiye AGD Genel Başkan Yardımcısı Ersan Bilgin'in yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

Söyleşide "Mekke'nin Fethi" konulu sunum yapan Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Güneş, fetih öncesinde Müslümanlarla müşrikler arasında Hudeybiye Barış Antlaşması'nın imzalanması sonrası sahabelerin buna razı olmadıklarını ancak Allah'ın Kuranı Kerim'in Fetih Suresi'nde bunun bir fetih olarak nitelendirdiğini ifade etti.

Hz. Muhammedin Mekke'yi fethederken kan dökülmemesi için elinden geleni yaptığını anlatan Güneş, "Peygamber Efendimiz, kan dökülmeden Mekke'yi fethederken dünyada eşi benzeri olmayan taktikler uygulamıştır. Hazırlık safhasını tamamen gizli tutmuştur. Müşriklerin hazırlıksız yakalayarak hemen teslim olmalarını sağlamak için Ramazan ayında sefer düzenlemiştir. Hz. Muhammed 10 bin gibi devasa bir orduyla Mekke'ye girince büyük bir tevazu halinde, başı eğik bir şekilde şehre giriş yapıyor ve kimsenin burnu bile kanamıyor. Bu tarihte benzeri görülmeyen bir fetihtir" dedi.

Mekke'nin kan dökülmeden fetih edilmesinden ders çıkarılması gerektiğini kaydeden, Güneş, şunları söyledi:
"Biz Müslüman gençlik olarak, vuran, kıran, camı çerçeveyi indiren, sokağa çıkan insanlar değiliz. Biz Müslüman gençlik olarak bir mesajı olan, söyleyecek sözü olan insanlarız. Söyleyecek sözü olan bir insan bunu usulüne uygun olarak arz etmesini bilen insandır. Eğer siz sokağa çıkarak, ortalığı yakıp yıkıyorsanız, insanlara zarar veriyorsanız, bu sizin söyleyecek bir sözünüzün olmadığını gösteriyor. 28 Şubat'ın en mağdur kesimi MGV'liler oldu. Merhum Erbakan gençlerin sokağa çıkmasını isteseydi, Gezi Olayları bile yanında az kalırdı. Müslüman gençlik her zaman ağır başlı olmuştur. Sabrederek bir yerlere gelmiştir. Bu bakımdan Hz. Muhammed'in Mekke'yi fetih ederken ki mütevaziliği ve gayreti hepimizi için ders niteliğindedir."
Kaynak: AA