Bm Açıklaması

BM Güney Sudan özel temsilcisi Hilde Johnson, Güney Sudan’daki barış koruma görevinin, acilen ihtiyaç duyduğu askeri donanım ve personel desteğini 48 saat içinde almaya başlamasını ümit ettiklerini söyledi.


BM’nin Güney Sudan’daki misyonunun (UNMISS) başında görev alan Hilde Johnson, ülkedeki mevcut durum hakkında gazetecileri bilgilendirmek üzere, başkent Juba’dan New York’taki BM Genel Merkezi’ne videolink yoluyla bağlanarak basın toplantısı düzenledi.

Afrika’nın en genç ülkesi olan Güney Sudan’da, 50 binden fazla sivilin ülkenin dört bir yanındaki BM üslerinde korunma aradıklarını belirten Johnson, “Güncel krizde bizi yardımcı olabilecek ihtiyaçları bir an önce alabilmek için aralıksız bir şekilde çalışıyoruz ve diğer BM misyonlarıyla bugün çeşitli görüşmeler gerçekleştirdik” dedi.

Kritik öneme sahip birkaç ihtiyacın da 48 saat içinde ulaştırılabilmesi üzerinde çalıştıklarını belirten Johnson, ülkeye yapılacak takviyenin bir an önce başlatılmasını umduklarını dile getirdi. Johnson, bu ihtiyaçların neler olduğu konusunda ayrıntılara inmezken, ihtiyaçlar arasında donanım ve personelin bulunduğu bilgisini verdi.

12 gündür süren çatışmalarda binden fazla kişinin öldüğü tahminlerini onaylayan BM Güney Sudan özel temsilcisi Hilde Johnson, ölü sayısının birkaç bin olduğuna yönelik söylentileri de yalanladı. Johnson, “Çatışmalar sürdükçe rakamlar artıyor ancak şu anda tam bir sayı vermek mümkün değil” ifadelerini kullandı.

UNMISS’e bağlı barış koruma güçlerinin, Güney Sudan’da korunma arayan kitlelerce sivilin güvenliğini sağladığını dile getiren Johnson, “Bütün barış koruma güçlerine, sivillerin tehlike altında olmaları durumunda imkanları dahilinde güç kullanmaları talimatı verildi” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA