Yangın Tüplerinde Yetkisiz Kişilere Dikkat
Aydın’da apartman ve işyerlerine gelen yetkisiz kişilerin dolum yapmak için yangın söndürme tüplerini teslim alınmak istendiğinin tespit edildiğini belirtildi.
Aydın Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mustafa Görgülü, Bakanlıkları tarafından piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri çerçevesinde gerçekleştirilen incelemelerde, bilhassa apartmanlarda ve işyerlerinde kullanılan yangın söndürme tüplerinin apartman yönetiminin ya da işyerinin dolum anlaşması yapmış olduğu firmayı temsil ettiğini öne süren yetkisiz kişilerce dolum yapmak için teslim alınmak istendiğinin tespit edildiğini açıkladı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mustafa Görgülü, yaptığı açıklamada; “Yetkisiz firma veya /şirketler tarafından yapılacak dolum işlemlerinden kaynaklı mağduriyetlerin önlenmesi açısından apartman veya site yöneticileri ile işyeri sahipleri ya da yöneticileri tarafından ‘TS 11827 Yangın Söndürme Cihazları-Satış ve/veya Servis Hizmeti Veren İşyerleri İçin Genel Kurallar Standardı’ çerçevesinde hizmet veren ‘TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi’ne sahip olan firmalarla dolum ve bakım sözleşmesi yapmalarını gerekiyor. Bu konuda www.tse.org.tr internet adresinden hizmet yeterlilik belgesine sahip firmaların kontrolü yapılabiliyor. Bu belgeye sahip olmayan firma yetkililerine yangın söndürme tüpleri teslim edilmemeli, cihazların dolumu yaptırılacağı zaman yetki belgesi ve firma temsilcisinin kimlik kartı fotokopisi alınmalı, sadece etiket değiştirilip doldurulmadan gelme riskini önlemek için cihazlar dolum için firmaya teslim edilirken mümkünse boşaltılıp, o şekilde tutanakla teslim edilmeli” dedi.
Seyyar yangın söndürme cihazlarının denetiminin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın sorumluluğunda olduğunu ifade eden Görgülü, kullanıma hazır durumdaki söndürücülerde göstergenin monometre üzerinde yeşil bölgede olması gerektiğini söyledi.
Görgülü, basınç seviyesi düşük olan, mührü, pimi kopuk olan söndürücülerin satın alınmaması ve bu durumda olanların derhal değiştirilmesini istedi. Görgülü: yangın söndürme tüpleriyle ilgili olarak şu uyarılarda bulundu: “Yangın söndürme cihazlarının yılda bir kezden daha fazla olmayan, ancak 6 aydan da daha az olmayan aralıklarla bakım yaptırılması, yıllık bakıma ilave olarak 5 yılda bir gövde içerisinde korozyon veya hasar olup olmadığı kontrol edilmesi, dolumu yapılan veya satın alınan söndürücünün üzerinde mutlaka gövdenin ve içerisindeki söndürücü tozun cinsi, imal yılı, seri no, gövde imalatçısı ile dolum yapan işyerinin unvanı ve adresi, CE işareti ve onaylanmış kuruluşun kimlik numarası, TSE standart numarası, dolum tarihi, muayene tarihi, söndüreceği yangının cinsi gibi bilgiler olması gerekiyor. Vatandaşlarımızın satın aldığı veya dolum yaptırdığı yangın tüplerinden ya da dolum yapan işyerlerinden şüphe duymaları halinde İl Müdürlüklerine vakit geçirilmeden bilgi verilmesi halinde gerekli denetimler yapılacaktır”