Türk ve Çinli Uzmanlar Pekin’de Buluştu

Türk ve Çinli akademisyenler, Çin’in başkenti Pekin’de düzenlenen Çin-Türkiye Kültürel İlişkiler Konferansı’nda bir araya geldi.


Pekin’de yer alan Merkez Güzel Sanatlar Akademisi’nde yapılan konferansta tarihi, ekonomik ve kültürel açılardan Türkiye-Çin ilişkileri ele alındı.

Çin Sosyal Bilimler Akademisi Batı Asya ve Afrika Araştırmaları Enstitüsü Genel Müdürü Prof. Wang Lincong, konuşmasında İpek Yolu’nun yeniden kurulmasının, iki ülkenin de çıkarına olduğuna dikkat çekti. İstanbul’un tarihte Doğu ile Batı arasında bir nakliye ve ulaşım noktası olduğunu hatırlatan Wang, Çin’den gelen ürünlerin Avrupa’ya İstanbul üzerinden gittiğini belirtti.

Wang, ayrıca “Doğu kültürlerine daha fazla odaklanmak, dünyadaki sorunların çözümünü kolaylaştırır” diye konuştu.

Çin’in Türkiye’deki Kültür Müsteşarı Yu Jin ise yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki ilişkilerin karşılıklı düzenlenen kültür yıllarında daha çok geliştiğine işaret ederek, bundan sonra gelecekte işbirliğinin artması için neler yapılması gerektiğine odaklanacaklarını söyledi.

PROF. TAŞAĞIL: "ÇİNLİLER YAZMASAYDI, ERKEN DÖNEM TARİHİMİZİ BİLEMEYECEKTİK"
Konferansta konuşan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Taşağıl ise, Türk tarihinin anlaşılması için Çin kaynaklarının taranmasının önemini vurgulayarak, “Çinliler tarihimizi yazmasaydı, erken dönem tarihimizi bilemeyecektik” dedi.

Gelecekte bir İpek Yolu kurulacaksa, bunun ciddiyetle ve farklı açılardan ele alınması gerektiğine işaret eden Taşağıl, “Dünya, İpek Yolu’nu yeniden açmak zorunda. Ama bunun nereden geçeceği önemli. İpek Yolu’nun Doğu ve Batı uçlarındaki iki ülke olarak Türkiye ve Çin’in işbirliği yapması gerekir. Yoksa başka güçler devreye girer ve bunu Asya’nın kuzeyinden geçirip, Türkiye’yi devre dışı bırakabilir” ifadelerini kullandı.

Batı ve Doğu arasındaki ilişkilerin zaman zaman yaşanan kesintilere rağmen Osmanlı ve Selçuklu dönemlerinde sürdüğünü dile getiren Taşağıl, “Bugün, her ne kadar çok uzak görünseler de Türkler ve Çinliler çok yakın. Türk tarih kaynaklarının yüzde 95’inden fazlasının Çince olması, bize Çin ve Çin kültürünün önemini gösteriyor” diye konuştu.

Konferansta, ayrıca Prof. Sitare Turan Bakır ve Araştırma Görevlisi Kiraz Perinçek Karavit, Türk seramik ve resim sanatlarında Çin etkisine dair sunumlarda bulundu.
Kaynak: İHA