Soba Zehirlemelerine Dikkat

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Banu Aslan Can, vatandaşların soba zehirlemelerine karşı dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

Can, yaptığı açıklamada, Türkiye'de her yıl yüzlerce kişinin, ısınmak için yaktıkları sobalardan sızan karbonmonoksit gazından zehirlendiğini hatırlattı.
Ölümlerin ve zehirlenmelerin çoğunlukla fosil yakıtların sobalarda doğru yakılmaması veya ihmallerden kaynaklandığına dikkat çeken Can, şöyle devam etti:
"İlimizde bu tür üzücü olayların yaşanmaması ve sobalardan azami verim elde etmek için rüzgarlı günlerde, rüzgar hızı, baca gazı hızından daha yüksek olabilir. Bu durumda sobalarda sık sık baca tepmesi gerçekleşerek, soba ve boru boşluklarından sızan gazlar zehirlenmelere neden oluyor. Soba zehirlenmelerini önlemek için rüzgarlı günlerde yatmadan önce sobaların söndürülmesi gerekiyor. Sobayı söndürmek için yanan korun içine su dökülmemelidir, bu durumda çok zehirli gazlar oluşmaktadır."
Hava kirliliği konusuna da değinen Can, hava kirliliğini önlemek için, vatandaşlar tarafından kalorifer ve sobalarda kaliteli kömür kullanılması gerektiğini, kalorifer yakan kişilerin ateşleyici belgesine sahip kişiler olması ve yakma kurallarına uyması gerektiğini ifade etti.

Kaynak: AA