Perakende Zirvesi

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, "Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı"nı TBMM'ye sevk edilmek üzere Bakanlar Kuruluna en kısa sürede sunmayı arzu ettiklerini bildirdi.

Altunyaldız, Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) tarafından bir otelde düzenlenen "Türkiye Ekonomisi ve Perakende Yansımaları" konulu "Perakende Zirvesi"nin açılışındaki konuşmasında, 1,5 milyonun üzerinde perakendeci esnaf ve sanatkar bulunduğunu, bir de market zincirleri ve alışveriş merkezlerinin temsil ettikleri organize perakendeciler olduğunu belirtti.

Türkiye'deki zincir marketlerin ilk üçünün toplam cirosunun, 15 milyar dolardan fazla ve neredeyse Gürcistan'ın gayri safi milli hasılasına eşit olduğunu kaydeden Altunyaldız, 53 ilde, 350'ye yakın alışveriş merkezinin faaliyet gösterdiğini, bunların 2012 yılında 50 milyar TL civarında cirolarının, bu yılın sonunda 60 milyar TL olmasının beklendiğini bildirdi.
Altunyaldız, sektör verilerine göre dünya perakende pazarının 2012 yıl sonu itibarıyla 14 trilyon 406 milyar avro, Avrupa perakende pazarının ise 3 trilyon 600 milyar avro büyüklüğünde olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"2011 yıl sonu itibarıyla, Türkiye toplam perakende satışlarda dünyada 15. sırada. 2003 yılında 120,3 milyar dolar olan Türkiye'deki perakende harcamaları 2012 yılında 280 milyar dolara ulaştı. Yani 1,5 katlık bir artış söz konusu. Bu rakam, ülkemizin 2012'deki 785 milyar dolar olan gayri safi milli hasılasının neredeyse üçte birini oluşturuyor. Yani perakende sektörümüz gayri safi milli hasılada gerçekleşen her 3 milyar dolarlık artışa 1 milyar dolar katkıda bulunmuş. Perakende sektörü istihdamın da dinamosu. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine (TOBB) göre 2012 yılı ocak ayı itibarıyla sigortalı ve ücretli istihdamda 1 milyon 74 bin kişi ile sektörel bazda ilk sırada yer almıştır."
"Taslağı Bakanlar Kuruluna en kısa sürede sunmayı arzu ediyoruz"
"Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı"na da değinen Altunyaldız, şöyle devam etti:
"2000'li yıllardan beri çok hızlı değişen ve her yıl ortalamadan fazla büyüyen perakende sektörünün düzenlenmesi küresel büyük bir oyuncu olmayı hedefleyen ülkemiz için bir ihtiyaçtı. Bu yüzden bakanlık olarak bir yasa taslağı oluşturduk. Bakanlık olarak, taslak metnin oluşturulması çalışmaları sırasında gerek meslek örgütleri, gerekse sivil toplum kuruluşlarıyla birçok kez bir araya geldik. Bu toplantılarda sektörün görüşlerini aldık. Ayrıca, yurt dışındaki en iyi uygulama örneklerini inceledik. Taslağı, 7 Ekim 2013 tarihi itibarıyla görüşe açtık. Gelen görüşler doğrultusunda taslağa nihai şeklini vereceğiz. Sonrasında, TBMM'ye sevk edilmek üzere Bakanlar Kuruluna en kısa sürede sunmayı arzu ediyoruz."
- "Perakende Akademisi" geliyor.
Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Selamet Aygün de "insan kaynak değil kıymettir" anlayışından hareketle en önemli kaynak olan insana en büyük yatırımı yapmak için harekete geçtiklerini söyledi.

Türkiye'nin en iyileriyle çalışarak tasarladıkları süreçte artık sona geldiklerini bildiren Aygün, şunları kaydetti:
"2014 yılına federasyonumuzun bir çalışması olarak 'Perakende Akademisi' damgasını vuracak. Bugün burada ilk kez açıklayacağımız Perakende Akademisi'nin müjdesini burada paylaşabiliriz. Federasyonumuz ve Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) çok yönlü bir işbirliğine başlamıştır. İlk faaliyetimiz, protokolünü geçtiğimiz hafta yaptığımız 'BÜ Yaşam Boyu Eğitim Merkezi'yle gerçekleştireceğimiz mağaza müdürlerimize yönelik 'Sertifikalı Yönetim Geliştirme Programı' olacaktır. Bu eğitimler tüm perakende derneklerine yönelik olarak gerçekleştirilecektir. Aynı zamanda patronlarımız, ikinci kuşak nesillerimiz ve tüm çalışanlarımız bu eğitim sürecinden istifade edeceklerdir. Bu şekilde, Türkiye perakende sektörünün en büyük eğitim hareketini başlatmış bulunuyoruz. Bu projemiz, bu çatı altında gerçekleştirdiğimiz, gelecekte gururla yad edeceğimiz ve kalıcı projelerimizden birisi olacaktır."
- "Pazar günü tatil olsun" talebi
Aygün, Perakende Yasası ile ilgili görüşlerini bakanlık yetkililerine ulaştırdıklarına da değinerek, sürekli çalışılan bir iş kolu olarak düşünülen sektörde, kalifiye eleman ihtiyacının karşılanması için iş ve çalışma saatlerinin düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.
Perakende sektörünün emek yoğun bir sektör olduğuna dikkati çeken Aygün, "Daha kalifiye eleman ile çalışabilmemiz için iş ve çalışma saatlerinin kesinlikle düzeltilmesi gerekmektedir. Diğer sektör çalışanlarının aile ve sosyal ilişkilerini de daha düzenli kullanabilmesi açısından da bu düzenlemeye ihtiyaç bulunmaktadır. Tüm perakende sektörü için özellikle altını çiziyorum, pazar gününün tatil olarak kabul edilmesi ve uygulanması halinde amaca uygun bir adım atılmış olacaktır" diye konuştu.

Aygün, perakende sektöründe faaliyet gösteren iş yerlerinin her zaman açık olduğuna işaret ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Cumartesi, pazar, hafta sonu, bayram, tatil vesaire dinlemeden sürekli açık tutulması gereken müesseseler. Bizler de elemanlarımıza pazar günü izin, istirahat vermemiz gerekirken, hafta sonu alışverişi yoğun olduğu için izinlerini hafta içi günlerde kullandırmaktayız. Düşünün pazar günü, bizlerin mağazasında çalışan kardeşlerimiz, bayan kasiyerlerimiz işinin başında, fakat beyi başka bir iş kolunda çalışıyor, pazar günü evde. Bizim pazar günü çalıştırdığımız, bu psikoloji içindeki bir elemandan verim almamız gerçekten mümkün olmuyor. Dolayısıyla çalışanlar bizden aldığı maaştan, daha az bir maaşla iş bulsa bile hemen istifasını veriyor ve diğer iş koluna geçiyor. En tabii hakkıdır, bir şey de söyleyemiyoruz. Çünkü ailelerin geçimleri kadar sosyal yaşantıya da ihtiyaçları var. Böyle olunca kalifiye eleman çalıştırmamızın önü baştan kesiliyor."
Açılış törenine, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ve Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı da katıldı.

Kaynak: AA