Gürdoğan, İhracatçıların Sorunlarının Çözümü İçin Dışişleri Bakanı Davutoğlu’ndan Destek İstedi

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nde önceki gün Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya katılan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, bölge ihracatçılarının Rusya Federasyonu pazarına yönelik yaşadığı sorunları yeniden gündeme taşıdı.


Sorunlarla alakalı çözüm önerilerini de sunan Gürdoğan Dışişleri Bakanı Davutoğlu’ndan bu sorunların çözümü konusunda da Hükümet nezdinde destek istedi.

DKİB Başkanı Gürdoğan Rusya Federal Güvenlik Serviisi’nin (FSB) bölge ihracatçılarına çeşitli şekillerde baskı uygulayarak gayri resmi ücretler talep ettiğini ifade ederek, aynı şekilde şirketlerden de pay talep edildiğini ve ihracatçıların buna yanaşmamasından dolayı sorunların baş gösterdiğini dile getirdi. Gürdoğan şöyle konuştu:
“Şirketlerimiz gelen teklifi kabul etmeyince mesnetsiz suçlamalar isnat edilerek şirket üst düzey yetkililerini sınır dışı etmesi ihracatçımızı olumsuz olarak etkilemekte ve bu ülke piyasasında iş yapan ihracatçılarımızı endişelendirmektedir. Son aylarda bu tür baskılar yoğun bir şekilde artarak, yaş sebze meyve ihracatçılarımıza ait gemiler Rus limanlarına sokulmamakta ve ihraç ürünleri Rus limanlarından gecikmeli olarak tahliye edilmektedir. Yaptığımız araştırmalarda özellikle Rus Federal Güvenlik yetkilileri, Krasnodar bölgesine bağlı Rus gümrük yetkilileri, liman yetkilileri ve Tarım Bakanlığı yetkililerine baskı uygulayarak ihracatçılarımızın işlemlerini geciktirmelerini sağladıkları tespit edilmiş, bu durum kurum yetkilileri tarafından da ihracatçılarımıza ifade edilmiştir. İhracatçılarımızın yaşadığı bu mağduriyetin çözümü amacıyla konunun Rus makamları nezdinde biran önce gündeme getirilmesi gerekmektedir.”

GÜNEY OSETYA VE ABHAZYA KAPISI BİRAN ÖNCE AÇILMALI
Türkiye’den Rusya Federasyonu’na karayolu ile Gürcistan üzerinden geçişi sağlayan en kısa mesafeli güzergah olan ve Rusya’nın Kuzey Kafkasya bölgesine açılan Kazbegi-Verhni Lars Sınır Kapısı’nın 2012 yılında DKİB’in yoğun baskıları sonucu açıldığını hatırlatan Başkan Gürdoğan, “Ancak bu yol güzergahının olumsuz kış şartlarında kapalı olması ve yolun bakımsız olması, bu güzergahtan yapılan ihracatımızın da aksamalara sebebiyet vermektedir. Bu yol güzergahına alternatif ve hemen paralelinde bulunan kış aylarında ve olumsuz hava şartlarında dahi kullanma imkanı bulunan Güney Osetya tarafından Rusya Federasyonu’nun yine Kuzey Kafkasya bölgesine açılan kapı, Rus-Gürcü savaşı sonrası kapatılmıştır. Halen Gürcistan ile Rusya arasında yakınlaşma ve diplomatik ilişkilerin başlaması da dikkate alınarak ihracatçımıza büyük katkı sağlayacak ve ülkemizin çok daha kısa sürede Rusya Federasyonu’na geçişimizi sağlayacak Güney Osetya Kapısı’nın açılması hususunda Gürcistan ve Rusya Federasyonu nezdinde girişimlerde bulunulması gerekmektedir” diye konuştu.

Gürdoğan, Karadeniz Sahil güzergahından Rusya Federasyonu’nun Güney Federal Bölgesi’ne Gürcistan Abhazya üzerinden karayolu ile ulaşımı sağlayan ve 1992-93 yıllarında Gürcü-Abhazya Savaşı nedeniyle kapatılan, Abhazya Kapısı’nın yeniden açılması konusunda da girişimlerde bulunulması konusunda Bakan Davutoğlu’ndan destek beklediklerini kaydetti.

Kaynak: İHA