Gmka'dan Çevreci Projelere Destek Yağacak

Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) 2014 yılında kar gayesi güden ve gütmeyen kuruluşlara 14 milyon 200 bin TL destek verecek.

Gmka'dan  Çevreci Projelere Destek Yağacak
Çevreci programlara öncelik veren GMKA, maden arama faaliyetlerine destek vermezken, madenlerin işlenmesini desteklenecek programlar arasında gösterdi.
GMKA, 2014 yılı Mali Destek Programını tanıttı. GMKA Genel Sekreter Vekili Ekrem Özşen, İşkur İl Müdürü Nazım Balcı, TKDK İl Müdürü Mesut Filizciler ve sektör temsilcilerinin katıldığı törende Program Yönetim Birimi Başkanı Yakup Salman, "Bu yıla özel kurallarımız var desteklerimizde. Başvuru sahibi, en fazla 2 başvuru yapabiliyor olacak. Bu 2 başvuru 2 programı birden kapsıyor. Bu yıl çıkılan 2 program grubundan 2 başvuru yapabilecek. Değerlendirmeler yapılacak hangisi uygun görülürse o proje için destek alınabilecek. Bu yıla özel bir uygulamamız daha var. Kalkınma Bakanlığı'nın ilçelerin sosyo ekonomik gelişmişlik sırlamasında gelişmişlik endeks diye bir çalışma var. Bu araştırmalarda gelişmişlik endeksi sıfırın altında olan yerlere 3 puan artı olarak verilecek. Gökçeada, Bozcaada ve Marmara Adaları bu listede negatif değiller ama bu yerlere de 3 puan artı olarak verilecek. Konuya tarihler vererek son vereyim. Daha önceki yıllarda son bir başvuru tarihimiz vardı. KAYS denilen başvuru sistemine 21 Şubat'a kadar projeler bazında kayıt yapılması gerekiyor. 21 Şubat'a kayıt yaptıranlar 28 Şubat'a kadar evraklarını ajansa teslim etmesi gerekiyor. 30 Mayıs tarihinde de sonuçlar ilan edilecektir" dedi.

KOBİLERE 11 MİLYON 200 BİN TL DESTEK
2014 yılında KOBİ'lere 11 Milyon 200 bin TL, kar amacı gütmeyen kurumlara 3 milyon TL destek verecek olan GMKA, öncelikli sektörlerini belirledi. Çevreci projelerin öne çıktığı sektörlerle ilgili konuşan GMKA Uzmanı Tuğba Bozkurt, 2014 yılı Mali Destek Programı hakkında bilgiler verdi. Bozkurt, "Mali destek programı ile bölgemizin ekonomide yerinin güçlendirilmesini amaçlamakta. Aynı şekilde uluslararası pazarlardan bölge ekonomisinin aldığı payın arttırılması hedeflenmektedir. Program kapsamında 6 adet önceliğimiz var. Bunlardan ilki tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi. Pazarlama, ihracat ve kapasitenin arttırılması amaçlanıyor. İkinci öncelikli sektörümüz orman ürünleri sanayinin güçlendirilmesi. Bu programımızda işlenmemiş orman ürünlerinin desteklenmesi destek kapsamında yer almıyor. Üçüncü öncelikli sektörümüz yenilenebilir enerji sektörü. Bu konuyla ilgili uzun zamandır araştırma yapıyoruz. Avrupa Birliği fonlarına da bu konuda başvurumuz var. Dördüncü öncelikli programımız atıkların değerlendirilmesi ve çevreye verilen zararın azaltılması. Beşinci öncelikli programımız alternatif turizm alanlarının çeşitlendirilmesi. Altıncı öncelikli programımız madenlerin çevreye duyarlı şekilde işlenmesi. Burada bir noktaya dikkat çekmek istiyorum. Maden arama, istihraç, maden kırma faaliyetleri destek faaliyetleri kapsamının dışında kalacaktır" dedi.

Kaynak: İHA