Baca Açıklaması

İçel Orman Bölge Müdürü Abit Baca, orman arazilerine verilen izinlerde evrak tanziminde yaşanan eksikliklerin emek ve zaman kaybına neden olduğunu belirterek, serbest orman mühendislerinden bu mağduriyetlerin ortadan kaldırılmasını istedi.

Baca Açıklaması

İçel Orman Bölge Müdürü Baca, Bölge Müdürlüğü sınırlarında proje hazırlayan serbest orman mühendisleriyle bir araya geldi. Bölge Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen toplantıya, Bölge Müdür Yardımcısı Refik Ulusoy, İzin irtifak Şube Müdürü Zekeriya Demir ve şube mühendisleri de katıldı.

Orman arazileri üzerinde izne konu olan çalışmalarda hazırlanan proje dosyalarının hata ve eksiklikleri ile dikkat edilmesi gereken konuların ele alındığı toplantıda konuşan Bölge Müdürü Baca, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü’nün hedef ve politikaları çerçevesinde yaptıkları işlerden birinin de orman arazilerinde verilen izinler olduğunu söyledi.

Baca, “Bu izinlerde evrakın tanziminde yaşanan eksiklikler nedeniyle iade edilen dosyalar vatandaşlarımıza ve bizlere emek ve zaman kayıpları yaşatmaktadır. Bu eksiklikler nedeniyle yapılan iadeler izin sahiplerinin mağduriyetine yol açmaktadır. Bu mağduriyetleri ortadan kaldırmak için sizlerle bu toplantıyı düzenleme gereğini duyduk. Amacımız izin işlemlerinin en kısa sürede tamamlanmasıdır” dedi.

İzin İrtifak Şube Müdürü Demir ise yaptığı sunumda izin irtifak konularında dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıraladı: “Yönetmelikte belirtilen izinlerin dışında herhangi bir ad altında izin talebinde bulunulmaması; izin sahalarının yerinde görülerek izin raporu tanzim edilmesi ve köşe noktalarına yerden 1 metre yükseklikte sabit levhalar tesis edilmesi; pasa döküm alanı, stok sahası, şantiye ve konkasör için verimli orman alanının seçilmemesi; kazı fazlası malzeme alanı ve pasa döküm alanı için kademeli kapatma planı yapılması; bedel borcu olan izin sahiplerine yeni bir izin dosyası hazırlanmaması; izin sahasını yeterince yansıtacak fotoğraf eklenmesi.”
Toplantıda ayrıca, izin dosyasında bulunan eksiklikler tek tek anlatılarak, rapor ekindeki haritaların ve vaziyet planının hazırlanması da ayrıntılı olarak dile getirildi.

Toplantıya katılan serbest orman mühendisleri ise bölge sınırları dahilindeki izin dosyalarının, bölgede görev yapan serbest orman mühendisleri tarafından yapılmasını talep ettiler. Ruhsat sahası dışındaki bir sahaya Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) belgesi alınamadığından yakınan mühendisler, ruhsata bitişik olan maden altyapı tesislerinde ÇED belgesi istenmemesini ve
maden aramada karot alımı ve sondaj yapımının kazı gerektirmeyen maden izni gibi değerlendirilmesini de istediler.
Kaynak: İHA