Akbaş Açıklaması

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Seher Akbaş, “Eğer bir ebeveyn ya da okuldaki bir görevli, çocuğun kendisine ihbar ettiği cinsel istismarı dikkate almıyorsa ve çocuğun güvenliğini sağlayamıyorsa, istismara yasal olarak ortak olmuş, yasaların kendilerine getirdiği istismarı bildirme yükümlülüğünü yerine getirmemiş kabul edilir” dedi.

Akbaş Açıklaması

Cinsel istismarın diğer ülkelerde ve Türkiye'de çok sık karşılaşılan bir durum olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Seher Akbaş, erken yaşta başlayarak ergenlik dönemine doğru devam eden cinsel istismarların çok sık yaşandığına dikkat çekti.

Çocukların kendilerine yapılan cinsel istismarı açık edip, yakın birine söyledikleri zaman yakındakilerin bunları dikkate almadığını ve istismarın devam ettiğini söyleyen Akbaş, "Bu durumda şunu söylemek durumundayız. Eğer bir ebeveyn ya da okuldaki bir görevli, çocuğun kendisine ihbar ettiği cinsel istismarı dikkate almıyorsa ve çocuğun güvenliğini sağlayamıyorsa, istismara bir miktar yasal olarak ortak olmuş sayılabilir. Çünkü istismar bir kişiye söylenmiş ise bütün Türk vatandaşları kendilerine bildirilen istismarı yasal olarak bildirmekle yükümlüdürler" diye konuştu.

Çocukların özellikle sıklıkla tanıdıkları kimseler tarafından cinsel istismara uğradıklarını dile getiren Seher Akbaş, "O nedenle sıklık ile çevresinde, mahallesinde, okulunda tanıdığı kimseler tarafından çocuklar cinsel istismara uğruyorlar. Genelde cinsel istismar aile içerisinde başlıyorsa ya da yakın çevreden birisiyse kronik bir şekilde ilerliyor. Bu çocuklar bir kez değil, bazen ortalama olarak 2 yıl gibi uzun sürelerde cinsel istismara uğruyorlar. Tehdit edildikleri ya da korktukları için yakınlarına söylemiyorlar. Bu bizi çok ilgilendiren bir şey. Çünkü cinsel istismar bu şekilde bir sır perdesi, çocuklar ve istismarcı arasında devam eden bir süreç oluyor. Bu çocuklar bu istismardan çok olumsuz etkileniyorlar. O nedenle biz koruyucu yaklaşımlar olarak bazen okullarda, bazen rehberlik servislerinde ya da anne babanın çocukları cinsel istismara uğradığında ne yapmaları gerektiği ile ilgili bilgilendirilmesini çok önemsiyoruz" şeklinde konuştu

Çocuk sahibi bireylere seslenen Akbaş, şöyle devam etti: "Özellikle çocukların nerelerine dokunulacağını, nerelerine dokunulmayacağını, uygun olmayan beden bölgelerinde dokunduğu zaman çocuğun ne yapması gerektiğinin iyi öğretilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Cinsel istismara uğrayan çocuklarda sıklıkla yaşamlarının sonrasında da olumsuz etkilenmeler devam ediyor. Cinsel istismar sonrası dönemler çok zor geçiyor. Bu dönemde aile desteği, eğer çocuk açık ettiyse, birisine söylediyse o kişinin çocuğa inanması, güvenmesi, koruması çok önemli oluyor. Ama aynı zamanda başlayan mahkeme süreçlerinde, çocukta ortaya çıkan ruhsal etkilenmeler açısından da çocuğun desteklenmesi gerekiyor. Cinsel istismara uğrayan çocukların çocuk psikiyatristlerinden destek almaları da önemli ve gerekli."
Kaynak: İHA