Çocukluk Çağı Astımına Dikkat

Memorial Diyarbakır Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz.

Çocukluk Çağı Astımına Dikkat
Dr. Ayhan Çeri, çocukluk dönemindeki astım hakkında açıklamalarda bulundu.
Astım ataklarının şiddetinin ve süresinin her çocuğa göre değişkenlik gösterdiğini belirten Uz. Dr. Çeri, atakların kontrol edilemediği durumlarda, çocuğun yaşamını tehdit edici boyuta gelebildiğini söyledi.

Uz. Dr. Çeri, “Bu nedenle astıma ne kadar erken dönemde müdahale edilirse tabloyu kontrol etmek ve olası komplikasyonların önüne geçmek o derece kolay olur. Atakların öncüsü olabilecek bulgular hakkında bilgi sahibi olmak ve bunlardan bir ya da birkaçı ortaya çıktığında vakit geçirmeden bir çocuk doktoruna danışmakta yarar vardır. Astım atakları ve şiddeti çocuktan çocuğa farklılık gösterir. Özellikle gece artış gösteren öksürük atakları, sürekli boğazı temizleme ihtiyacı, hızlı nefes alma ihtiyacı ya da nefes alışlardaki düzensizlik, aşırı yorgunluk, normal günlük aktiviteleri yerine getirirken nefes almada zorluk, göğüste sıkıntı hissi, hışıltılı solunum önemli etkenlerdir” dedi.

Genellikle çocukların havayollarında oluşan ödem sonucunda ortaya çıkan kaygan sıvının, havayollarının daralmasına yol açan önemli bir neden olduğunu aktaran Uz. Dr. Çeri, “Astım tablosunun hafif olduğu durumlarda çocuk günlük hayatında herhangi bir sıkıntı yaşamadan normal bir şekilde devam eder. Ancak aşırı egzersiz, toz, yoğun kirli hava, sigara dumanı gibi durumlar astım ataklarını tetikler ve çocuğun yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Ayrıca kış aylarında soğuk havanın etkisiyle astım atakları artış göstermektedir. Bu nedenle özellikle astımı olan çocukların soğuktan korunması çok önemlidir. Atakların önüne geçmek için aşağıdaki noktaları göz önünde bulundurmakta yarar vardır. Çocuğu hastalığını tetikleyebilecek çevresel etmenler konusunda bilinçlendirin ve bu etmenlerden uzak durmasını öğütleyin. Örneğin, sigara dumanından uzak durmak, soğuk havalarda egzersizden kaçınmak gibi. Çocuğun hastalığı tümü ile kontrol altında olsa bile onun gerekli ilaçları doktorunuzun önerileri doğrultusunda düzenli olarak kullandığından emin olun. Olası bir atak durumunda müdahalenin gecikmemesi amacı ile çocuğun kullanacağı gerekli ilaçları ve aparatların elinizin altında bulunduğundan emin olun. Astım tanısını konulmuş çocukların ailelerinin, bunun uzun süreli bir hastalık olduğunu, çocuğun günlük yaşamında hastalığın alevlenmesini engelleyecek bazı önlemler alınması gerektiğini ve ilaçlarını doktorun önerisi doğrultusunda düzenli olarak kullanmasının önemini bilmelidir. Aileler gerekli bilince sahip olduklarında bazı özel durumlar ve vakalar hariç çocuk, günlük hayatına herhangi ciddi bir sorun yaşamadan devam edecektir” diye konuştu.

Kaynak: İHA