Çanakkale'de 'Demokrasi' Konferansı

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, "Biz suçlunun suçsuzdan, haklının haksızdan doğrunun yanlıştan ayrılmasını talep ediyoruz. Bizim talebimiz onların niyetlerinden daha önemlidir, çünkü biz halkız" dedi.

Feyzioğlu, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Çanakkale Şubesince Türkan Saylan Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen "Demokrasi" konulu konferansta yaptığı konuşmada, dinleyenlerden İstanbul merkezli operasyon kapsamında yapılan soruşturmayı ört bas edilmesine izin vermemelerini istedi.
Feyzioğlu, "Bu soruşturmanın gittiği yere kadar gitmesini sağlamak bizim namusumuzdur. Bu soruşturmayı ört bas etmeye kalkanların da millet tarafından siyaseten ve hukuken cezalandırılmasını sağlamak zorundayız" dedi.

Soruşturmanın niçin ortaya çıktığını unutma hakkına sahip olmadıklarını belirten Feyzioğlu, "Dolayısıyla bir soruşturma başladı diye Türkiye'nin güllük gülistanlık, hukukun üstün olduğu, demokratik bir ülkeye dönüştüğü hayaline kapılmayın. Gerçeği görün. Bir soruşturma vardır ve bunu küçümseme hakkına, gölgeleme ve gölgeletme hakkına sahip değiliz. Soruşturmayı yapanların niyetiyle, bizlerin soruşturmadan beklentisi aynı değildir ama asıl olan bizlerin beklentisi olmalıdır. Biz suçlunun suçsuzdan, haklının haksızdan, doğrunun yanlıştan ayrılmasını talep ediyoruz. Bizim talebimiz onların niyetlerinden daha önemlidir, çünkü biz halkız" diye konuştu.

Soruşturmayı önemsemenin, takip etmenin, sonuçlanmasını sağlamak için seferber olmanın, soruşturmayı yürütenlerin kutsanmasını, kahraman ilan edilmesini gerektirmediğini savunan Feyzioğlu, şöyle konuştu:
"Bu soruşturma tabii ki çok önemli ama sandıkla gelen sandıkla gider. Bu cümleyi sevin yada sevmeyin. Demokraside sandıkla gelen sandıkla gider. Yargı süreçleri kuşkusuz seçilmişleri yıpratır. Ama iktidar olmak için yargı kullanılmaz. Yargı, kendi sürecinde tarafsız ve bağımsız bir şekilde yürütülmek zorundadır. Yargı, siyasi hesaplaşmanın arenası değildir. O yüzden geleceği hayal edilen makamları yargısal süreçlere bağlayanlar hem hüsrana uğrar hem de milleti hüsrana uğratır. Siyasi iktidardan memnun olmayan, iktidarı seçim yoluyla götürmek için halkın içinde mücadele etmek zorundadır. Halkın dışında siyaset olmaz. Türkiye, bütün darbelerden çok çekmiş bugünü, bugünkü büyük sıkıntıyı darbelere bağlamayı artık öğrenmiştir. Her darbe sivil toplum örgütlenmesini derinden etkilemiş, sarsmış, siyasi partileri kök salmaktan alıkoymuştur."
Konferansı, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Barosu Başkanı Bülent Şarlan, ADD üyeleri, avukatlar ve vatandaşlar dinledi.
Kaynak: AA