'Türk Dünyası Medya Buluşmaları'

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı ve İnternet Medya ve Bilişim Federasyonu (İMEF) iş birliğiyle 19-21 Aralık'ta gerçekleştirilen "Türk Dünyası Medya Buluşmaları"na katılanlar, toplantıların sürekli olmasını istiyor.

TRT Avaz Koordinatörü Yüksel Değercan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk dünyasının medyasının, Eskişehir'de buluştuğunu belirterek, etkinliğin gerçekten son derece önemli olduğunu kaydetti.

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinliklerinin, o ülkelerin basının da yer aldığını ifade eden Değercan, şöyle konuştu:
"Önce medyalar buluşuyor, arkasından halklar buluşuyor. Medya ile halk bütünleşiyor. Çünkü bütün bilgiler, bir şekilde medya aracılığıyla o ülkedeki insanlara ulaşıyor. Bizim bu tür organizasyonları kendi başımıza yapmamızın hiçbir anlamı yok. Ancak o ülkelerde yankı bulursa, gerçekten anlamlı hale dönüşüyor. Türk dünyasında hem medya hem de müzik alanında bir buluşma oldu. Bu muhteşem bir şey. Türk dünyası ülkelerinde onlarca gazetede, internet sitesinde, televizyonda, Eskişehir'de yapılan etkinlik ve kaynaşma anlatılacak. Bu nedenle son derece önemli bir etkinlik."

- "Yoğun katılım var"

Azerbaycan Televizyonu Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti Temsilcisi Yalçın Tahiroğlu ise Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak çok başarılı bir çalışma yapıldığını vurguladı.
Bu yıl ilki gerçekleştirilen Türkvizyon Şarkı Yarışması'nın da çok önemli bir etkinlik olduğuna değinen Tahiroğlu, şunları söyledi:
"Türk Dünyası Kültür Başkenti Eskişehir'de 'Türk Dünyası Medya Buluşması' da düzenlendi.

Ancak listeye ve katılımcılara bakarsak, Türk dünyasının da sınırlarını baya aşmıştır. Başka ülkelerden de çok yoğun katılım var. Çünkü dünyadaki sorunlar sınırları çoktan aşmıştır ve medya mensuplarının da bir araya gelip toplantılarda problemleri, sorunları görüşmeleri için milli, kimlik, etnik, dini sınırlamalar koymalarına gerek yok. Sıkıntılar ve sorunlar beşeridir. Bu yönden de toplantının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bir format oluşturulması, bu toplantıların devam etmesi çok önemlidir. Sanıyorum, katılımcılar da bu konuda büyük bir istek ve özveri sergilediler."
Gagavuzya Televizyonu Genel Başkanı Anna Harlamenco da eski bir siyasetçi ve gazeteci olarak böylesine bir etkinlikte yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Türk Dünyası Medya Buluşmaları'nda bir çok gazeteciyle tanıştığını anlatan Harlamenco, "Dostluklar kurduk. Birlikte program yapmak istiyoruz. Böyle toplantılar çok faydalı. Türk dünyası medyasının Eskişehir'de buluşması, tanışması iyi oldu. Bizim sınırlarımızı, gönüllerimizi, dostluğumuzu genişletti. Biz Moldova içerisinde Gagavuzya bölgesinde yaşıyoruz. Bizim için çok faydalı oldu. Evimize birçok arkadaştan selam götürüyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA