Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı İstişare Toplantısı Yapıldı

Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı İstişare toplantısı Safranbolu Belediyesine bağlı bulunan SAKEM’de yapıldı.

Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı İstişare Toplantısı Yapıldı

Toplantıya; Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı ve İşadamı Şefik Dizdar, Dernek yöneticileri, Safranbolu MYO Müdürü Prof. Dr. Ahmet Gürbüz, Kent Konseyi Başkanı Feride Demiralp, Sivil Toplum Örgütlerinin Temsilcileri ve Oda Başkanları katıldı.

Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı ve İşadamı Şefik Dizdar, Safranbolu’nun tahminlerin çok üzerinde bir turizm potansiyeline ulaştığını, Safranbolu ve Karabük’te emsal teşkil eden üniversitelere oranla daha da mükemmel bir üniversiteye sahip olduğumuzu, bununla birlikte bu toplantının ve turizm master planının derhal yapılması gerekliliğinin ortaya birkez daha çıktığını vurguladı.

Dizdar, “Belediye Başkanımız ve Kaymakam beyle de bunu kendi içerimizde yapmamız gerektiği konusunda fikir birliğine vardık. Bu nedenle inşallah bu günden itibaren buradan bu çalışmanın startını vermiş olacağız. Bu vesile ile bu önemli toplantıya katılım sağlayan ve katkıda bulunan tüm konuklarımıza teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Yönetim kurulu başkanı Dizdar’ın ardından Safranbolu’nun geleceği hakkında düşüncesi olan tüm katılımcılara söz verildi.

Yapılan fikir alış verişinin ardından söz alan Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, “ 2009 yılında göreve ilk başladığımdaki konuşmamda Safranbolu’nun acilen bir turizm mastır planına ihtiyacı olduğunu ifade etmiştim. Safranbolu’yu geleceğe taşımak istiyorsak turist sayısını çoğaltmak istiyorsak bununla birlikte konaklama ihtiyacını çözmek istiyorsak, 2009 yılında da söylediğim gibi acil olarak bir turizm mastır programı yapmamız gerekiyor. Belediye olarak tek başına bir mastır planı yapabilirdik. Bir yılda 40 trilyon para harcayan bir belediye olarak bunu rahat bir şekilde yapabilirdik. Ama o plan belediyenin planı olurdu diyerek konuşmasına devam eden Başkan Aksoy” Ben Safranbolu’nun turizm mastır programından bahsediyorum belediyenin değil. Sağ olsun Şefik bey bu vakfın yönetim kurulunu yeniden teşekkül ettirdikten sonraki ilk toplantılarında 40 maddelik bir hüküm, Safranbolu’da yapılması gerekenler listesi belirlemişler. Bu listenin başında turizm mastır planı yapılması lazım diye vurguda bulunmuşlar. Ben çok sevindim, çünkü beş yıldan bu yana söylediklerimin bir karşılık bulduğunu görmekten oldukça memnun oldum. Bu şehrin ciddi bir mastır planına ihtiyacı var” dedi.

Başkan Aksoy Safranbolu’ya gelen turist sayılarından da bazı örnekler vererek devam ettiği konuşmasında “2000 yılında Safranbolu’ya gelen yerli turist sayısı 50 bin 261, yabancı turist sayısı 5 bin 876 toplamda ise 63 bin 137 kişi Safranbolu’da konaklamış. 2009 yılına geldiğimizde bu rakamlar 9 yılda yüzde yüz artmış. Yerli 116 bin yabancı 17 bin toplamda 134 bin turist konaklamış. 2012 yılının sonuna geldiğimizde yerli turist sayısı 183 bin 701 yükselirken bu rakam yabancı konukta ise 38 bin 681 olmuştur. Toplamda 222 bin 382 kişi Safranbolu’da konaklamış. 2013 yılının rakamları bunlardan çok daha iyi yüzde on beş civarında artış sağlanmış. Turizm il müdürlüğümüz ilk altı aylık veriyi yayınladı. Yerli turistte 97 bin yabancı turistte 21 bin 369 olmuştur. Yani Safranbolu bir yola çıktı gidiyor. Ama bizim bu yolu yönlendirmemiz lazım. Safranbolu için elimizden ne geliyorsa bir fazlasını yapmaya her zaman hazırız” dedi.

Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak ise, “Tüm ülkede olduğu gibi ne yazık ki plansız programsız çok hızlı bir şekilde ancak iyi niyetle girilen turizm sektöründe işler büyüdükçe niyetimizle, tavrımızla, davranışlarımızla, tarzımızla acı bir durum olarak yansıdığını, ancak turizmle ilgili bir sıkıntının olmasının fark edilmesi de çok önemli” dedi.

Kaynak: İHA