Robot Tümörlü Dokuları Daha Net Görecek

Prof. Dr. Eyüp Gümüş, robotik cerrahi yöntemine eklenen yeni bir teknikle artık çıplak gözle görülemeyen damarların robot ile görünür hale geldiğini söyledi.

Robot Tümörlü Dokuları Daha Net Görecek

Türkiye’de ilk kez 2006 yılında uygulanmaya başlanan robotik cerrahi yöntemi, kamu hastaneleri ile birlikte yaygınlaştı.

Robotik Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, başlangıçta robotik cerrahi ameliyatlarının 5-6 saat sürdüğünü belirterek,şimdilerde 80-90 dakikalarda kadar gerilediğini kaydetti.

Robotik cerrahi ameliyatlarında başarı oranının gitgide arttığına dikkat çeken Gümüş, “Her geçen yıl robotik cerrahi kullanım alanları artarken, öğrenim eğrisini tamamlamış robotik cerrahlar sayesinde kısa sürede ve daha az ölüm oranları ile ameliyatlar gerçekleştirilmektedir. Ayrıca yakın ülkelere robotik cerrahi ekiplerimiz giderek vaka başı eğitimlerde bulunmaktadırlar. Bugün ülkemizde dünyada yapılabilen robotik cerrahi işlemlerin tümü benzer kalite ve standartlarda başarıyla uygulanabilmektedir” dedi.

Prof.Dr. Eyüp Gümüş, Türkiye’de robotik cerrahi kullanım alanları ve yoğunluğunun dünya ile paralellik gösterdiğini de ifade ederek şunları söyledi:
“Robotik cerrahi daha ziyade batın içinde dar alanlarda oldukça etkin bir yöntemdir. Bu bakımdan son yıllarda özellikle prostat kanseri cerrahisinde oldukça ünlenmiştir. Prostat kanseri cerrahisinde önemli olan kanserden arınma, ameliyat sonrası idrar kaçırma ve erkeklik kusuru gibi ameliyatın etkileri robotik cerrahi ile diğer yöntemlere göre deneyimli ellerde daha en aza indirgenebilir. Amerika Birleşik Devletleri’nde prostat kanseri ameliyatlarının yüzde 85'’i robotik cerrahi ile gerçekleştirilmektedir. Bu oran 5 yıl önce yüzde 40 idi. Ürolojik kanser ameliyatlarında prostat dışında böbrek ve mesane kanseri ameliyatlarında da robotik cerrahi kullanım alanı bulmuştur. Jinekolojide rahim kanseri, over tümörü ve tüp ligasyonlarının açılarak re-anastomozlarında kullanılmaktadır. Genel cerrahi de pankreas, mide ve kolon ameliyatlarında yaygın kullanılmaktadır. Yine tiroid cerrahisinde koltuk altından girilerek görünür kesi olmaksızın robotik cerrahi ile ameliyatlar gerçekleştirilebilmektedir. Daha az sıklıkla KBB alanında tonsil, larinks tümör cerrahisinde, Kalp Cerrahisinde by-pass ve kapak cerrahisinde, Akciğer cerrahisinde kullanılabilmektedir. Ülkemizde yeterli robotik cerrahi sistemin olmaması, deneyimli ekip yetersizliği ve maliyet ameliyat kararlarında önemli bir bariyer olarak karşımıza çıkmaktadır.”
Prof. Eyüp Gümüş, dünyada şuana kadar 2 milyon, Türkiye’de ise 10 bine yakın robotik cerrahi ameliyatı gerçekleştirildiğini kaydetti.

ROBOTİK CERRAHİDE ÖNEMLİ GELİŞME
Robotik cerrahi sisteminin sürekli geliştiğine dikkat çeken Gümüş, “Yeni konsol sistem ile ameliyat sırasında 2. kişinin eğitimi de mümkün hale gelebilmektedir. Tek port robotik cerrahi firmasının son zamanlarda yaptığı önemli bir yeniliktir. Diğer önemli bir yenilik ise Fluorescence görüntülemedir. Bu teknik sayesinde cerrah, çıplak gözden daha iyi bir şekilde anatomiyi görüntülemekte ve değerlendirmektedir. Çıplak gözle görülemeyen damarlar görünür hale gelmekte ve tümörlü dokunun sınırları daha iyi belirlenebilmektedir. Da Vinci ile kullanılan enstrümanlar ileri teknolojilerle önemli ölçüde geliştirilmiş ve çeşitlendirilmiştir. Bu enstrümanlar sayesinde ileri düzey cerrahiler ustalıkla ve hassasiyetle gerçekleştirilebilmektedir. Sonuç olarak robotik sistem cerrahların talepleri doğrultusunda doğru sınırlarda daha az komplikasyonlu mükemmel ameliyat sonuçları için gelişimine devam edecektir” diye konuştu.

Kaynak: İHA