Manisa'da Şeb-i Arus Etkinliği

Manisa'da, Mevlana'nın 740| vuslat yıldönümü etkinlikleri kapsamında Şeb-i Arus etkinliği düzenlendi.

Manisa Mevlana Düşüncesi Araştırma Derneği (MEDAR) tarafından Atatürk Spor Salonu'nda düzenlenen etkinliğe, Vali Abdurrahman Savaş, AK Parti Manisa Milletvekili ve Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hüseyin Tanrıverdi, AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, İl Genel Meclisi Başkanı Hayrullah Solmaz ve çok sayıda kişi katıldı.

MEDAR Başkanı Veysi Dörtbudak, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, Kültür ve Turizm Bakanlığı genelgesine göre Mevlevi musikisi, semahı ve kültürünün koruma altına alındığını belirterek, şunları söyledi:
"Bir sünnet töreninde, açılışta veya evlenme töreninde sema edilmez. Bunlara izin verilmemesi gerekiyor. Günümüzde herkes semazen oldu, çıktı. Bunlara Kültür Bakanlığının genelgesi dahilinde, bir dur demek gerekir. Bu kişiler, suç işliyor."
Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Yıldırım ise Mevlana'nın, önce insanın düşüncesinin güzelleşmesini hedef aldığına dikkati çekerek, "Güzel niyet, güzel düşüncelerle olur. Güzel bakan, güzel görür. Mevlevilikte negatif cümle kullanılmaz. Hayat, hep pozitif cümlelerle kavrulur" diye konuştu.

Konuşmaların ardından sema gösterisi yapıldı.


Kaynak: AA